1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

Haryana S.S.C. Sub-Inspectors (Health Deptt.) Exam., 2008 Solved Paper

Haryana S.S.C. Sub-Inspectors (Health Deptt.) Exam.,

(Held on 2-3-2008)

General Awareness

1. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery
Ans : (C)

2. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers
Ans : (C)

3. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja
Ans : (B)

4. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan
Ans : (A)

5. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker
Ans : (D)

6. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
(A) Sushila Nayar
(B) Sucheta Kriplani
(C) Sarojini Naidu
(D) Sulochan Modi
Ans : (C)

7. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
(A) Martin Luther King
(B) Zubin Mehta
(C) Mother Teresa
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans : (D)

8. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharathanatyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)

9. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Ravi Shankar–Sitarist
(B) M.F. Hussain–Tabla
(C) R.K. Narayan–Novelist
(D) Kaifi Azmi–Poet
Ans : (B)

10. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bhagat Singh
Ans : (C)

11. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Peace
(D) Music
Ans : (D)

12. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
(A) March 8
(B) February 14
(C) May 10
(D) October 2
Ans : (A)

13. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
(A) Pepsi
(B) Coca Cola
(C) LG
(D) Samsung
Ans : (A)

14. The 2008 Olympics will be held in—
(A) London
(B) Sydney
(C) Beijing
(D) Seoul
Ans : (C)

15. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
(A) Dandi March by Mahatma Gandhi
(B) Quit India Movement
(C) Partition of Bengal
(D) Partition of India
Ans : (A)

16. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
(A) Dara Shikoh
(B) Akbar
(C) Shershah Suri
(D) Shahjahan
Ans : (B)

17. The central point in Ashoka’s Dharma was—
(A) Loyalty to kings
(B) Peace and non-violence
(C) Respect to elders
(D) Religious toleration
Ans : (D)

18. Mahatma Gandhi for the first time practised his Satyagraha in India at—
(A) Chauri-Chaura
(B) Ahmedabad
(C) Champaran
(D) Nauokhali
Ans : (C)

19. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Gandhiji
(B) J.L. Nehru
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose
Ans : (A)

20. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) J.L. Nehru
Ans : (A)

21. Where are the Dilwara Temple’s located ?
(A) Shravana Belgola
(B) Parasnath Hills
(C) Indore
(D) Mt. Abu
Ans : (D)

22. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Annie Besant
(C) Vijaylakshmi Pandit
(D) Amrita Shergill
Ans : (B)

23. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
(A) Barsati
(B) Grama
(C) Zaid
(D) Khari
Ans : (C)

24. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
(A) Ganga
(B) Mahanadi
(C) Brahamputra
(D) Godavari
Ans : (A)

25. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Uttarakhand
Ans : (D)


Your Ad Here