Spiga
1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

Mental Ability Test For Forthcomming Exam Bank PO, Bank Clerk, MBA, CAT

Mental Ability Test For Forthcomming Exam

Bank PO, Bank Clerk, MBA, CAT, S.S.C Etc

Directions—(Q. 1-5) In the following each question there are two statements and two conclusions I and II there-after are given. Accept the given statements as true even if they are inconsistent with known facts and ignoring the universally known facts find out which conclusion follows logically from the given statements.
Give answer (A) if only the conclusion I follows.
Give answer (B) if only the conclusion II follows.
Give answer (C) if either the conclusion I or the II follows.
Give answer (D) if neither the conclusion I nor the II follows.
Give answer (E) if the conclusions I and II both follow.

1. Statements: All faxes are alligators.
Some alligators are jackals.
Conclusions:
I. Some faxes are jackals.
II. All faxes are jackals.
Ans : (D)

2. Statements: Some pen are fire-works.
All fire-works are toys.
Conclusions:
I. Some toys are men.
II. Some toys are fire-works.
Ans : (E)

3. Statements: All herons are parrots.
No parrot is swan.
Conclusions:
I. No heron is swan.
II. Some swans are herons.
Ans : (A)

4. Statements: Some bats are cats.
Some cats are dogs.
Conclusions:
I. Some bats are dogs.
II. Some dogs are bats.
Ans : (D)

5. Statements: All writers are novelists.
Some novelists are dramatists.
Conclusions:
I. Some writers are dramatists.
II. Some dramatists are novelists.
Ans : (D)


6. Introducing Priyanka, Saroj says that her mother is the only daughter of my mother. How is Saroj related to Priyanka ?
(A) Mother
(B) Sister
(C) Daughter
(D) Aunt
(E) None of these
Ans : (A)

7. Pointing to a picture of a child Narendra says, "The brother of this child's mother, is the only son of my mother's father." How is Narendra related to the mother of the child?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Maternal grand mother
(D) Aunt
(E) None of these
Ans : (E)

8. Pointing to a lady in the photograph Kaushal said, "She is the daughter of the daughter of the only son of my grand father." How is the lady related to Kaushal ?
(A) Sister
(B) Maternal aunt
(C) Niece
(D) Cousin
(E) None of these
Ans : (C)

9. Pointing to Manju, Gaurav said, "She is the wife of the only son of my father's father." How is Manju related to Gaurav ?
(A) Mother
(B) Sister
(C) Aunt
(D) Sister-in-law
(E) None of these
Ans : (A)

10. A lady pointing to a man in photograph says, "The father of his brother is the only son of my maternal grand father." How is the man related to that lady?
(A) Husband
(B) Son
(C) Father
(D) Maternal uncle
(E) None of these
Ans : (E)

11. A lady pointing to a man in a photograph says, "The sister of the son of this man is my mother-in-law." How is the husband of the lady related to the man in the photograph?
(A) Maternal grand son
(B) Nephew
(C) Son
(D) Maternal grand father
(E) None of these
Ans : (A)

12. Kamini says, "Rajeev's grand father is the only son of my father." How is Kamini related to Rajeev ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Niece
(D) Grand mother
(E) None of these
Ans : (D)

13. Introducing a man, a woman says, "He is the only son of my mother's mother." How is the man related to the woman ?
(A) Uncle
(B) Father
(C) Maternal uncle
(D) Uncle
(E) None of these
Ans : (C)

14. Pointing a woman, Mahendra says, "The only son of her mother is my father." How is Mahendra related to the woman ?
(A) Nephew
(B) Brother
(C) Son
(D) Grandson
(E) None of these
Ans : (A)

15. Pointing to Kalpna, Arjun says, "She is the only daughter of my father-in-law." How is Kalpna related to Arjun ?
(A) Daughter
(B) Niece
(C) Wife
(D) Daughter-in-law
(E) None of these
Ans : (C)

16. Pointing to a man Snehlata says, "He is the only son of my father's father." How is Snehlata related to the man ?
(A) Mother
(B) Grand daughter
(C) Niece
(D) Sister
(E) None of these
Ans : (E)

17. Pointing to a lady in photograph, Madhurendra said, "Her mother is the only daughter of my mother's mother." How is Madhurendra related to the lady?
(A) Nephew
(B) Uncle
(C) Maternal uncle
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (D)

18. If P x Q means— 'P is the brother of Q', P ÷ Q means 'P is the son of Q' and 'P – Q' means 'P is the sister of Q' , then which of the following relations will show that Q is the maternal uncle of P ?
(A) Q x R ÷ P
(B) Q ÷ R – P
(C) P x R – Q
(D) P ÷ R – Q
(E) None of these
Ans : (D)

19. A lady pointing to a woman in a photograph says, "She is the only daughter of my father-in-law." How is the woman related to the lady?
(A) Mother
(B) Sister
(C) Friend
(D) Aunt
(E) None of these
Ans : (E)

20. Pointing to a woman in a photograph a man says, "Her mother's mother is the mother of my father." How is the man related to the woman in a photograph?
(A) Uncle
(B) Maternal cousin
(C) Nephew
(D) Grand son
(E) None of these
Ans : (B)

21. If x means –, – means x, + means ÷ and ÷ means + then—
13 – 12 ÷ 400 + 20 x 100 = ?
(A) 1/1760
(B) 76
(C) 176
(D) 186
(E) None of these
Ans : (B)

22. If – means ÷, ÷ means –, + means x and x means +, then—
12 – 4 x 7 + 8 ÷ 5 = ?
(A) 51
(B) 45
(C) 34
(D) 64
(E) None of these
Ans : (E)

23. If + means x, x means +, – means ÷ and ÷ means –, then—
16 x 2 ÷ 4 + 7 – 8 = ?
(A) 31
(B) 29/2
(C) 43/2
(D) 15
(E) None of these
Ans : (B)

24. If + means ÷, ÷ means –, – means x and x means +, then—
64 + 8 ÷ 6 – 4 x 2 = ?
(A) 34
(B) 16
(C) –14
(D) 24
(E) None of these
Ans : (C)

25. If + means –, – means x, x means ÷ and ÷ means +, then—
48 x 4 ÷ 7 + 8 – 2 = ?
(A) 3
(B) –5
(C) 35
(D) 16
(E) None of these
Ans : (A)

0 comments:

Your Ad Here