1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>



1. If x means −, ÷ means +, + means ÷, − means x then find the value of 13 − 12 ÷ 400 + 20 x 100
(a) 1/760
(b) 76
(c) 176
(d) 186
2. If the numbers divisible by 3 between 14 and 55 (both inclusive) and the numbers with 3 at unit’s place of them are removed then how may numbers will remain?
(a) 24
(b) 23
(c) 22
(d) 25
3. A trader told his servant Shambhu that he left for his home from the shop after every 2 : 40 hours. I left for home 55 minutes earlier and for the next time I will leave for home from my shop at 8 :
15 p.m. At which time did I inform my servant?
(a) 6 : 30
(b) 6 : 00
(c) 6 : 15
(d) 4 : 20
4. Nivedita stops to walk after covering a distance of 10 km to the west. She then turns to the right and walks 8 km. Again she walks 4 km to the right. How far is she from her office?
(a) 18 km
(b) 8 km
(c) 16 km
(d) 10 km
5. Karishma is taller than Kajal. Kajal is taller than Vimal. Ankita is taller than Kajan and Vimal. Which is the tallest?
(a) Karishma
(b) Kajal
(c) Ankita
(d) None of these
6. Radha and Saroj are ranked 10th and 16th respectively in a class of 37 students. What will be their ranks from the bottom in the class?
(a) 28th, 22nd
(b) 27th, 21st
(c) 28th, 20th
(d) 27th, 22nd
7. If ‘A’=26, and SUN = 27, then CAT?
(a) 24
(b) 57
(c) 58
(d) 27
8. A number when divided by three consecutive numbers 9, 11, 13 leaves the remainders 8, 9 and 8 respectively. If the order of divisors is reversed, the remainders will be:
(a) 8, 9, 8
(b) 9, 8, 8
(c) 10, 1, 6
(d) 10, 8, 9
9. Find the multiple of 11 in the following numbers?
(a) 978626
(b) 112144
(c) 447355
(d) 869756
10. Four prime numbers are arranged in ascending order. The product of first three is 385 and that of last three is 1001. The largest prime number is:
(a) 11
(b) 13
(c) 17
(d) 9
11. On dividing a number by 19, the difference between quotient and remainder is 9. The number is:
(a) 370
(b) 352
(c) 361
(d) 371
12. Mohan engaged a servant on the condition that he would pay him Rs. 200 and a uniform after 10 days. The servant served only for 5 days and got Rs. 20 and a uniform. Find the price of the uniform.
(a) Rs. 80
(b) Rs. 120
(c) Rs. 140
(d) Rs. 160
13. If you subtract – 1 from + 1, what will be the result?
(a) 2
(b) -2
(c) 0
(d) 1
14. Find the value of 50 × 8.
(a) 40
(b) 200
(c) 8
(d) 0
15. One litre of water is evaporated from a 6 litre solution containing 4% sugar. The percentage of sugar in the remaining solution is:
(a) 24/5 %
(b) 4 %
(c) 3 %
(d) 10/3 %
16. When water is changed into ice, its volume increases by 9%. If ice changes into water, the
percentage decrease in volume is:
(a) 9%
(b) 10%
(c) 18%
(d) 900/ 109 %
17. A watch becomes fast by 5 minutes every day. By what per cent does it become fast?
(a) 50/144 %
(b) 5%
(c) 1/12 %
(d) 5/24 %
18. A bag contains 25 paise. 10 paise and 5 paise coins in the ratio 1 : 2 : 3. If their total value is Rs. 30, the number of 5 paise coins is:
(a) 50
(b) 100
(c) 150
(d) 200
19. The temperature of a place increases uniformly from 210C to 380C from 9 am to 2 pm. What was the temperature at noon?
(a) 28.50C
(b) 270C
(c) 300C
(d) 320C
20. If 5 men or 9 women can do a piece of work in 19 days; 3 men and 6 women will do the same work in:
(a) 10 days
(b) 15 days
(c) 12 days
(d) 7 days
21. Total area of 64 small squares of a chess board is 400cm2. There is 3 cm wide border around the chess board. What is the length of the side of the chess board?
(a) 17 cm
(b) 20 cm
(c) 26 cm
(d) 23 cm
22. If the radius of a circle is increased to 3 times. Then how many times will its circumference be increased?
(a) 2 times
(b) 1/3 times
(c) 9 times
(d) 3 times
23. A passenger train runs at the rate of 80 kmph. It starts from the station at some time. After 6 hours a goods trains leaves the station. The passenger train overtakes the goods train after 4 hours. The speed of goods train is:
(a) 32 km/h
(b) 50 km/h
(c) 45 km/h
(d) 64 km/h
24. A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. What is ratio between rate in still water and rate of current?
(a) 1 : 2
(b) 3 : 1
(c) 2 : 1
(d) 1 : 3
25. Two pipes can fill a cistern in 6 minutes and 7 minutes respectively. Both the pipes are opened alternately for 1 minute each. In what time will they fill the cistern?
(a) 5 minutes
(b) 17/3 times
(c) 45/7 minutes
(d) 5/4
26. Find the value of 0.0016
(a) 0.4
(b) 0.04
(c) 0.8
(d) 4
27. By what number must 32 be multiplied to make it a perfect square?
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
Directions (28-30): Fill up the blanks with the appropriate words.
28. Mr. Jagdish is confident _________ his success.
(a) about
(b) of
(c) for
(d) regarding
29. He persisted _________ doing things in a manner in which he had been doing them.
(a) on
(b) at
(c) about
(d) in
30. An exhibition _________ the new trends in computer education was held in Delhi.
(a) into
(b) for
(c) of
(d) on
Directions (31-35): In the following questions choose the word that can be substituted for the given words.
31. A disease which spreads by contact
(a) infection
(b) contagious
(c) contiguous
(d) uxoring
32. A science which studies insects
(a) Entomology
(b) Epistemology
(c) Entymology
(d) Biology
33. That which cann’t be corrected
(a) Ineligible
(b) Ineluctable
(c) Insortable
(d) Incorrigible
34. One who believes easily
(a) sedulous
(b) credible
(c) assiduous
(d) credulous
35. A speech made for first time
(a) simultaneous
(b) drawn
(c) extempore
(d) maiden
Direction (36-39): Write word which is most opposite in meaning of the given word.
36. Obstinate
(a) Hoary
(b) Amenable
(c) Tenable
(d) Tender
37. Pernicious
(a) Salutary
(b) Recondite
(c) Innocuous
(d) Disastrous
38. Radical
(a) Singular
(b) Unusual
(c) Normal
(d) Conservative
39. Mention
(a) Impart (b) Observe
(c) Attend (d) Conceal
Direction (40-42): Choose the word which best expresses the meaning of the word.
40. Sedentary
(a) Material (b) Sluggish
(c) Slash (d) Mischief
41. Pertinacious
(a) Stubborn (b) Tremulous
(c) Stupid (d) Stingy
42. Gregarious
(a) Clumsy (b) Pugnacious
(c) Turbulent (d) Saciable
43. In Rajasthan, Mount Abu, famous for Jain temples is known for:
(a) Abu temple (b) Ranakpura temple
(c) Dilwara temple (d) Marble temple
44. The United Nations Organisation was formed on:
(a) October 20, 1945 (b) November 11, 1944
(c) October 24, 1945 (d) June 26, 1946
45. In Vedic literature the meaning of the word ‘Nishk’ was ornament. It was used in Artharva Veda as:
(a) Weapon (b) Agricultural implements
(c) Script
(d) Coin
46. The executive in India is directly responsible to the:
(a) President
(b) Judiciary
(c) People
(d) Legislature
47. The major producer of copper is:
(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Orissa
(d) Madhya Pradesh
48. Boys scout and Girls Guide movements were formed by:
(a) Charles Andies
(b) General Ramphel
(c) John Quat
(d) Weden Powel
49. In history the Chola rulers are famous for which type of administration?
(a) Central
(b) Urban
(c) State
(d) Village administration
50. Chanakya was known by the name:
(a) Samudragupta
(b) Vishnugupta
(c) Shrigupta
(d) None of these
51. The largest reserve of crude oil is in the country:
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Saudi Arab
(d) Kuwait
52. The Jainism propounded the complete knowledge as:
(a) Jin
(b) Ratna
(c) Kaivalya
(d) Nirvana
53. The rotational motion of earth is maximum at the:
(a) North pole
(b) Tropic of Capricorn
(c) Equator
(d) Tropic of cancer
54. Silicon dioxide is used in:
(a) Cement production
(b) Cutting hard precious metals
(c) Glass manufacture
(d) None of these
55. In which of the following chemical energy is converted into electrical energy?
(a) Dynamo
(b) Thermopile
(c) Battery
(d) Atom bomb
56. If the atmosphere is removed from the earth:
(a) Day will lengthen
(b) Night will lengthen
(c) Both will remain same
(d) Both will be equal
57. In Kushana period the maximum development was observed in the field of:
(a) Religion
(b) Art
(c) Literature
(d) Architecture
58. In rice production Indic is ranked in the world
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
59. The brightest star in the sky is:
(a) Proxima Centauri
(b) Bernard
(c) Nebula
(d) Cirius
60. The number of permanent member nations in the UN Security Council is:
(a) 10
(b) 5
(c) 7
(d) 15
61. From which mine diamond is extracted?
(a) Panna
(b) Golkunda
(c) Jaipur
(d) None of these
62. Like Poland in Europe which state in India is large?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
63. The capital of Vijayanager empire. Hampi was situated on the bank of the river:
(a) Krishna
(b) Pennar
(c) Tungbhadra
(d) Godavari
64. The land shape formed at the drainage site of the Chanbal river is:
(a) Ramp
(b) Rift
(c) Delta
(d) None of these
65. Which of the following rivers passes through Himachal Pradesh?
(a) Sutlej
(b) Jhelum
(c) Ravi
(d) Chenab
66. Rigmies are related to:
(a) Asia
(b) Europe
(c) Africa
(d) America
67. Mettur dam is situated on the river:
(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Mahanadi
68. Most abundant element in maximum rocks is:
(a) Silicon
(b) Carbon
(c) Iron
(d) None of these
69. The old name of African country Ghana is:
(a) Abisinia
(b) Congo
(c) Gold Coast
(d) Tanganika
70. Who first deciphered the Ashokan inscriptions?
(a) James Princep
(b) James Williams
(c) John Munro
(d) None of these
71. The foundation of Indian Vedanta philosophy is:
(a) Ram Charit Manas
(b) Mahabharat
(c) Puranas
(d) Upanishad
72. In which Satyagraha movement of Mahatma Gandhi women participated most?
(a) Quit India
(b) Non-cooperation
(c) Salt
(d) Bardoli
73. The noble gas is:
(a) Helium
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen
74. In which part of the Constitution, the separation of executive and judiciary has been described?
(a) Preamble
(b) Fundamental rights
(c) Directive principles of state policy
(d) Seventh schedule
75. Who administers the Union Territory?
(a) Council of Ministers
(b) Governor
(c) Former Governor
(d) President
76. The spherical shape of rain drops is due to:
(a) Surface tension
(b) Viscosity
(c) Gravity
(d) Atmospheric pressure
77. Which is not an electric resistant?
(a) Lac
(b) Glass
(c) Charcoal
(d) Ebonite
78. The first black Nobel prize winner of literature in the world is:
(a) Tom Morrison
(b) Luther King
(c) John King
(d) None of these
79. Which of the following planets has the highest period of revolution around the sun?
(a) Mercury
(b) Earth
(c) Mars
(d) None of these
80. The headquarter of Asian Development Bank is in:
(a) Geneva
(b) Manila
(c) Bangkok
(d) Jakarta
81. Which of the following elements is found in free state?
(a) Iodine
(b) Magnesium
(c) Sulphur
(d) Phosphorus
82. In which disease blood does not clot?
(a) Thrombosis
(b) Haemophilia
(c) Pneumonia
(d) None of these
83. The Ajanta caves are situated in:
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) None of these
84. National Codet Corps was established in:
(a) 1948
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1950
85. The first Yoga University was established at:
(a) Bodh Gaya
(b) Mumbai
(c) Monghyr
(d) Kolkata
86. The biggest glacier of India is:
(a) Siachin
(b) Yamanotri
(c) Chunhari
(d) Gangotri
87. The number of schedules in Indian Constitution is:
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) None of these
88. The Commonwealth games were recently held in:
(a) Britain
(b) Canada
(c) Australia
(d) India
89. Which of the following did not come to India?
(a) Megasthanese
(b) Columbus
(c) Vasco De Gama
(d) Fahein
90. Double fault is related to:
(a) Footbal
(b) Rugby
(c) Tennis
(d) None of these
91. Which of the following countries is the biggest producer of milk?
(a) Pakistan (b) Australia
(c) America (d) India
92. Who is the Indian Mass Universe 2006 in india?
(a) Neha Kapoor
(b) Neha Dhupia
(c) Priyanka Sud
(d) None of these
93. CTPN : DSQM : : MUSK?
(a) NUTL
(b) NTTJ
(c) NTTL
(d) LTRS
94. LO : PK : : IT : ?
(a) GT
(b) SH
(c) MN
(d) FU
95. Which of these is the largest railway zone?
(a) Central Railway
(b) Southern Railway
(c) Eastern Railway
(d) Northern Railway


1. (b) 2. (d) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (d) 13. (a) 14. (c) 15. (a) 16. (d) 17. (a) 18. (c) 19. (d) 20. (b)
21. (c) 22. (d) 23. (a) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (d) 28. (b) 29. (a) 30. (c)
31. (b) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (d) 36. (c) 37. (c) 38. (d) 39. (d) 40. (b)
41. (a) 42. (d) 43. (c) 44. (c) 45. (d) 46. (d) 47. (b) 48. (d) 49. (d) 50. (b)
51. (c) 52. (c) 53. (a) 54. (c) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (d) 59. (a) 60. (b)
61. (a) 62. (c) 63. (c) 64. (a) 65. (d) 66. (c) 67. (b) 68. (a) 69. (c) 70. (a)
71. (d) 72. (a) 73. (a) 74. (d) 75. (d) 76. (a) 77. (c) 78. (a) 79. (d) 80. (b)
81. (c) 82. (b) 83. (a) 84. (a) 85. (c) 86. (a) 87. (b) 88. (c) 89. (b) 90. (c)
91. (d) 92. (a) 93. (b) 94. (c) 95 (d)


Your Ad Here