1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

Marketing and Banking Aptitude : Objective Questions for fothcomming Examination

Banking and Marketing Aptitude


1. A prospect means

a) any customer who walks into the bank

b) an employee of the bank

c) a customer who is likely to be interested in bank’s product or service

d) a depositor of the bank’

e) a borrower of the bank

2. A lead means

a) a prospect who is more likely to avail of the Bank’s product

b) a political leader

c) a religious leader

d) a bank chairman

e) None of these

3. Innovation means

a) Compensation

b) inspiration

c) additional perquisites

d) implementing new ideas or new methods

e) None of these

4. A Call means

a) calling on friends

b) calling on bank employees

c) calling on prospective customers

d) to make telephone calls

e) calling on relatives

5. The Traditional Marketing style involves

a) Telemarketing

b) Digital Marketing

c) Indirect Marketing

d) Direct Marketing

e) All of these

6. Modern Method of Marketing include

a) Publicity on the net

b) Advertisement on the net

c) Soliciting business through e-mails

d) Tele marketing

e) All of these

7. A true marketing requires

a) Command and other mindset

b) Control Mindset

c) Passive mindset

d) Active mindset

e) None of these

8. Which of the following sentences is true?

a) Marketing is not required in a Buyers’ Market

b) Marketing is not required in a Sellers’s market

c) Marketing is not required due to competition

d) Marketing is not required due to liberalization

e) Marketing is not required due to globalisation

9. For effective marketing the salesmen should have which of these qualities?

a) Creativity

b) Team spirit

c) Motivation

d) Effective communication skills

e) All of these

10. Market information means

a) Knowledge of shops and bazaars

b) Knowledge of shopping malls

c) Knowledge of customer profile and product mix

d) knowledge of various languages

e) None of these

11. Market Research is needed for

a) checking the market area

b) checking the right product to be sold

c) making proper marketing decisions

d) deciding right time to sell

e) All of these

12. Which of the following statement is true

a) Marketing makes the company to go into loss due to higher expenses

b) Marketing is not required in profit making companies

c) Marketing sharpens the minds of the employees

d) Marketing is a time bound seasonal function

e) Marketing is a waste of time

13. Marketing plan helps in

a) better lead generation

b) better systems

c) better results

d) improved balance sheet

e) better customer service

14. If Marketing is done effectively which of the following is not required?

a) Advertisement

b) Publicity

c) Market Research

d) Market Segmentation

e) None of these

15. Motivation means

a) Inspiring employees to perform better

b) Better communication skills

c) Sales Coaching

d) Market Research

e) None of these

16. In a Selling Process in today’s world?

a) Only standard products are sold

b) No customization required

c) the seller need not have product knowledge

d) the seller should aim at customer satisfaction

e) only quantum of sales matters

17. Find the true statement

a) Marketing is a waste of the employees’ time

b) Marketing is not required in India due to its vast population

c) Marketing involves additional work

d) Marketing involves team work

e) Marketing is not required today due to IT advancement

18. A Target market is

a) entire country

b) entire city

c) entire globe

d) that which consists of customers who need the identified product

e) all of these

19. Sales forecasting involves

a) Sales Planning

b) Sales Pricing

c) Distribution Channels

d) Consumer tastes

e) All of these

20. Which of the following product is being sold under the brand name ZODIAC

a) Shirts

b) Ties

c) Both A and B

d) Liberty

21. SWIFT - cars are being manufactured by

a) DCM

b) Maruti

c) Premier Automobiles

d) Hyundai

22. With you all the way is the slogan of

a) Vodafone

b) SBI


d) Raymonds

23. Which company used the slogan "The complete Man"

a) DCM




24. Which brand uses the slogan "Made for each other" for its cigarettes?

a) Cavenders

b) Four Square

c) Red & White

d) Wills

25. Cross Selling means

a) Identifying customer needs

b) matching the products to customer needs

c) convincing the customers of product benefits

d) responding to questions and objections of customers

e) all of these


1 (c) 2 (a) 3 (d) 4 ( c) 5 (d) 6 (e) 7 (d) 8 (b)

9 (e) 10 (c) 11 (e) 12 (c) 13 (c) 14 (b) 15 (a) 16 (d)

17 (d) 18 (d) 19 (e) 20 (c) 21 (b) 22 (b) 23 (c) 24 (d)

25 (e)


  Aiden Thomas

November 20, 2009 at 3:09 AM

Its a nice blog posted by you. I was seeking for this type of blog that have good resource for examination papers. I also find a really nice site ShareTermPapers.com where you can find various types of examination papers for free download. Do check it out.....



October 29, 2010 at 8:38 PM

IS VERY GOOD..............................

  exam kart

September 8, 2015 at 11:48 PM

Can u suggest me which book is best for the preparation of ibps online mock test ?


February 17, 2016 at 1:24 AM

Good Collection of question and answers. Thanks for this valuable info.
Upcoming Bank Exams | IBPS Clerk Info

  Govt Jobs

May 2, 2016 at 8:34 PM

Nice Information in the post

CRPF HCM notification 2016

  ind jobs jobs guru

May 24, 2016 at 4:20 AM

An awesome post “thanks” for mentioning YOUR BRAND in your excellent article.

SBI PO recruitment 2016, Latest indian Jobs


June 6, 2016 at 12:00 AM

Get Latest Updates , results and notifications along with mock tests about ibps at IBPS Online


June 6, 2016 at 9:25 PM

thank you for sharing this best information..it's really very interesting..
GPSC Social Welfare Officer Answer Key
SBI Clerk JA Answer Key
IMU CET Answer Key

  esouthindia .com

June 7, 2016 at 11:10 PM

wow..really very nice ...if you want more information about education please visit our website..
Kumaun University Date Sheet
UPRNN JE Admit Card
DHE Goa Asst Professor Syllabus
Thapar University Admit Card
Sarva UP Gramin Bank Admit Card


July 19, 2016 at 3:50 AM

Hi, thanks for the information provided in the article.

Latest Government Jobs

  Shweta Mohammad

November 28, 2016 at 3:54 AM

Thanks for providing banking aptitude questions. It was really useful. Keep sharing.
SBI Clerk Exam Coaching Centre Chennai

  iswarya gudipati

January 5, 2017 at 2:37 AM

Sarkari Recruitment is one of the biggest Indian Job Site so here you will getMPPSC Jobs 2017so


January 6, 2017 at 5:05 AM

Latest Updatesand Notificationson telanganaSSCResults


February 17, 2017 at 2:00 AM

this is a useful content i read this and really effective

spoken English classes in Indore

Your Ad Here