Spiga
1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

INDIAN HISTORY AND CULTURE OBJECTIVE QUESTIONS

INDIAN HISTORY AND CULTURE OBJECTIVE QUESTIONS

1. Who among the following taught the doctrine of 'Shunyata' ?
(A) Nagarjuna
(B) Shankaracharya
(C) Harisena
(D) Vallabhacharya

2. Who of the following kings was an ardent follower of Jainism ?
(A) Bimbsara
(B) Mahapadma Nanda
(C) Kharavela
(D) Pulakesin II

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Name of author)
(a) Abul Fazl
(b) Nizamuddin Ahmad
(c) Krishnadeva Raya
(d) Kalhan
List-II (Name of the book)
1. Tabqat-i-Akbari
2. Akbarnama
3. Rajatarangini
4. Amuktamalyada
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 3 4 1 2

4. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Shiekh Shihabuddin Suharwardi—Sufi Saint
(B) Chaitanya Maha Prabhu—Bhakti Saint
(C) Minhaj-us siraj—Founder of Sufi order
(D) Lalleshwari—Bhakti Saint

5. To which dynasty did Ashoka belong ?
(A) Vardhana
(B) Maurya
(C) Kushan
(D) Gupta

6. Which one of the following battles was fought between Babar and the Rajputs in 1527 ?
(A) The First Battle of Panipat
(B) The Battle of Khanwa
(C) The Battle of Ghagra
(D) The Battle of Chanderi

7. Aryabhatta and Varahamihira belong to which age ?
(A) Guptas
(B) Cholas
(C) Mauryas
(D) Mughals

8. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the—
(A) 2nd century B.C.
(B) 6th-5th century B.C.
(C) 2nd century A.D.
(D) 5th-6th century A.D.

9. Consider the following statements about Amir Khusro—
1. He was a disciple of Nizamuddin Auliya.
2. He was the founder of both Hindustani Classical Music and Qawwali. Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. The treaty of Bassein (1802) was signed between—
(A) Madhav Rao and the British
(B) Baji Rao II and the British
(C) Mahadji Scindia and the British
(D) Holkar and the British

11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Sun temple)
(a) Dakshinaarka Temple
(b) Surya Pahar Temple
(c) Suryanaar Temple
(d) Suryanarayanaswamy Temple
List-II (Location)
1. Goalpara (Assam)
2. Arasavilli (Andhara Pradesh)
3. Kumbhkonam (Tamil Nadu)
4. Madhera (Gujarat)
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 5 1
(B) 3 1 4 2
(C) 4 1 5 2
(D) 3 2 4 1

12. The words 'Satyameva Jayate' in the State Emblem of India, have been adopted from which one of the following ?
(A) Brahma Upanishad
(B) Mudgala Upanishad
(C) Maitreyi Upanishad
(D) Mundaka Upanishad

13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Symbol)
(a) Elephant
(b) Tree
(c) Empty throne
(d) Horse
List-II (Important event of life of Buddha)
1. Renouncement of worldly pleasures
2. Birth of Buddha
3. Enlightenment
4. Representation of Royalty
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 3 1 4 2
(C) 3 4 1 2
(D) 2 3 4 1

14. Which one of the following kingdoms was founded by Raja Odeyar ?
(A) Tanjore
(B) Jenji
(C) Mysore
(D) Madura

15. The Sarvodaya Movement was started by—
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jayprakash Narayan
(C) Vinoba Bhave
(D) Datta Dharmodhikari

16. The temples of Khajuraho were built by—
(A) Chandelas
(B) Pallavas
(C) Chalukayas
(D) Qutubuddin

17. Kuchipudi dance originated in—
(A) Orissa
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh

18. Which was the only Indus city without a citadel ?
(A) Kalibangan
(B) Harappa
(C) Mohanjodaro
(D) Chanhudaro

19. Ashoka called the third Buddist council at—
(A) Kalibangan
(B) Pataliputra
(C) Magadha
(D) Sarnath

20. The tutor of Alexander the great was—
(A) Darius
(B) Cyrus
(C) Socrates
(D) Aristotle

21. Place Chronalogically the following treaties—
1. Treaty of Amritsar
2. Treaty of Bassein
3. Treaty of Seringapatam
4. Treaty of Salbai
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 4, 3, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 2, 1, 4, 3

22. The Delhi general who successfully advanced up to Madurai was—
(A) Khizr Khan
(B) Muhammad Ghori
(C) Malik Kafur
(D) Muhammad-bin-Tughlaq

23. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature ?
(A) Dhammapada
(B) Vedas
(C) Meghadutam
(D) Dighanikaya

24. Consider according to Buddism—
Assertion (A) : There is no rebirth.
Reason (R) : There is no soul.
Now select your answer from the following codes :
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

25. Which one of the following propounded that destiny determines everything, man is powerless ?
(A) Jainas
(B) Buddists
(C) Ajivakas
(D) Mimansakas

26. Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of—
(A) Sheikh Alauddin Sabir
(B) Khwaja Moinuddin Chisti
(C) Baba Farid
(D) Sheikh Ahmad Sirhindi

27. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji ?
(A) Truth
(B) Non-violence
(C) Untouchability
(D) Heavy industrialisation

28. Ashtadhayi was written by—
(A) Vedavyas
(B) Panini
(C) Shukadeva
(D) Balmiki

29. Lord Buddha preached the following four Noble truths. Put them in correct order using the code given below—
1. There is suffering
2. There is cessation of suffering
3. There is a path leading to cessation of suffering
4. There is cause of suffering
Codes :
(A) 1, 4, 2, 3
(B) 1, 4, 3, 2
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 1, 2, 4, 3

30. Consider—
Assertion (A) : Nehru had no regard for the upanishads.
Reason (R) : His attitude was scientific.
Now select your answer from the following codes—
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answers
1. (A) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (B) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (D) 18. (D) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (C) 26. (C) 27. (D) 28. (B) 29. (A) 30. (D)

0 comments:

Your Ad Here