Spiga
1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

SBI PROBATIONARY OFFICER 2008 SOLUTION

SBI PROBATIONARY OFFICER 2008 SOLUTION

1. India recently signed an agreement with France for seeking cooperation in the field of nuclear energy for civil purposes. Which of the following is/are the part(s) of the deal ?
1. India will get nuclear fuel for all its existing Atomic Power Plants from France.
2. France will help India in building seven new Atomic Power Plants in India from 2008–2012 based on French Technology.
3. India will help France in redesigning three major Atomic Power Plants in France based on Fission Technology in which only India has gained the expertise in the world.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

2. Which of the following is/are not the part of the annual Global Employment Trends report of the International Labour Organization released in January 2008 ?
1. Economic turbulence throughout the world owing to credit market turmoil and rising oil prices could spur an increase in global unemployment in the year 2008.
2. The report mentions that the service sector, which used to provide jobs to about 43% people has lost its craze as its percentage has come down to 36% only.
3. Agriculture has again become the major employment-generating sector as its share during 2007 was 58% globally.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) Both 1 and 2

3. Which of the following is not the recommendations of the Economic Survey 2007-08 which was presented in the Parliament sometime back ?
1. Decontrol sugar, fertilizer and pharmaceutical segments/sectors.
2. Do not sign 123 nuclear agreement with USA as corporate investment in nuclear sector is very dangerous trend.
3. Introduce multi-application smart cards to empower recipients of the benefits of the wide range of Govt. schemes so that recipients can receive remittances directly into their bank accounts via smart cards without any leakages or corruption.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3

4. As per the reports in the newspapers what has been the average growth of GDP during 10th plan period (2002–07) ?
(A) 9%
(B) 9·33%
(C) 8%
(D) 8·7%
(E) 7·6%

5. Which of the following is/are not the part(s) of the Union Budget 2008-09 presented in the Lok Sabha in February 2008 ?
1. Defence allocation is increased by 10% to reach more than Rs. 1,00,000 crore
2. National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the rural districts
3. Debt waiver scheme launched to help all farmers irrespective of their land holdings
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 3
(D) Only 3
(E) None of these

6. Which of the following states has declared 2008 as the ‘Year of Education’ ?
(A) Haryana
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Uttar Pradesh
(E) None of these

7. The Govt. of India recently provided a special developmental package of Rs. 10,000 crore to which of the following states of the North-East India ?
(A) Assam
(B) Sikkim
(C) Arunachal Pradesh
(D) Meghalaya
(E) None of these

8. The provision of credit and other financial services and products of very small amount to the poor in rural and semi-urban and urban areas to enable them to raise their income level and living standard is known as—
(A) Corporate Banking
(B) Personal Banking
(C) Micro Credit
(D) Non-Banking finance
(E) None of these

9. Which of the following is the name of India’s one of the major microfinance Institution ?
(A) Grameen
(B) Compartamos
(C) Brac
(D) Bantra
(E) Spandana

10. The Reserve Bank of India has issued certain guidelines on Recovery Agents. Which of the following is/are part(s) of these guidelines ?
1. Agents cannot resort to intimidation verbal or physical.
2. Banks have to ensure that agents are trained and sensitized.
3. Banks can only rely on legal remedies for recovery of dues.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3

11. Which of the following is/are not the constituent sector(s) of the Gross Domestic Product (GDP) of India ?
1. Agriculture and allied activities
2. Foreign Exchange Reserve
3. Industry
(A) Only 1
(B) All 1, 2 and 3
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) Only 2

12. Who amongst the following is selected as the “Banker of the year 2007” by the Business Standard ?
(A) M. V. Kamath
(B) K. C. Chakrabarty
(C) Anil Khandelwal
(D) O. P. Bhatt
(E) None of these

13. In the Union Budget 2008-09 the Govt. has provided a huge amount to help agricultural sector. What in fact is/are the problem(s) of the farmers owing to which they are in crisis ?
1. Agriculture in most part of the country is based on Rains, which has become highly erratic and irregular since last few years.
2. Most of the farmers are using genetically modified crops in some regions. These crops are not so productive as they were supposed to be.
3. The input costs are relatively high due to purchase of fertilizer and pesticides.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

14. Which of the following countries has recently joined the World Trade Organization for which a special ceremony was organized ?
(A) Russia
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Afghanistan
(E) Ukraine

15. Kenya is passing through a state of turmoil these days and atleast 1000 people have been killed in recent past. What was/were the main reason(s) for this civil unrest there ?
1. The Presidential elections took place in Kenya in December 2007, which were not considered fair by a group of people there.
2. Some European countries are trying to develop some secret nuclear facilities there which is not liked by opposition leaders of Kenya. Their protest has taken a violent turn.
3. Kenya has been asked by the UNO to accommodate around one lakh refugees from various African countries. Locals are dead against this proposal.
(A) Only 1 is true
(B) Only 2 is true
(C) Only 3 is true
(D) All 1, 2 and 3 are true
(E) None of these

16. Which of the following is considered an Annual Indicator of the Economy of the country ?
1. Actual Rainfall
2. Population
3. Wholesale price index
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

17. India recently signed an agreement with which of the following countries which is named as “A Shared Vision for the 21st Century” ?
(A) Russia
(B) Singapore
(C) China
(D) France
(E) None of these

18. Which of the following is the part of Non-Life Insurance which is very much popular these days ?
1. Insurance of Livestock
2. Crop Insurance
3. Insurance against natural disasters
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

19. Samak Sundaravej has taken over as the new—
(A) Prime Minister of Singapore
(B) Prime Minister of Thailand
(C) President of Singapore
(D) President of Thailand
(E) None of these

20. India and Japan signed a Currency Swap deal. How will this deal help each other ?
1. Japan would swap upto US$ 3 billion for Indian rupee to prevent any currency crisis in India.
2. India would swap upto US$ 3 billion for Yen if Japan were in trouble.
3. This agreement would be valid for a period of 20 years.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3

21. Which of the following is the abbreviated name of a Non-Government Organization (NGO) which provides financial security and independence to rural people ?
(A) SEWA
(B) AMUL
(C) CRY (D) IFSM
(E) None of these

22. What is ‘H5N1’ a term, which was very much in news recently ?
(A) It is a new category of visa provided by the USA for students
(B) It is the name of the virus which causes Bird flue
(C) It is the code name of India’s Space Mission 2010
(D) It was the code name of the military operation launched by Sri Lanka against LTTE
(E) None of these

23. Which of the following State Govts. launched a Rs. 40,000 crore “Ganga Expressway project” ?
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) West Bengal
(E) Uttar Pradesh

24. Which of the following countries is going to elect its first 47 member’s parliament for the first time in the history of the country ?
(A) Bhutan
(B) Pakistan
(C) Myanmar
(D) Nepal
(E) None of these

25. India recently prepared a Draft of the Labour Pact with which of the following countries to protect the rights of the large number of Indian labour working there ?
(A) China
(B) USA
(C) UK
(D) Malaysia
(E) None of these

26. The Sensex of the Bombay Stock Exchange is highly volatile and fluctuates violently. Which of the following was one major reason of crash landing of the market in recent past ?
(A) Sub prime crisis
(B) Economic Reforms
(C) GDP Growth
(D) General Budget 2008-09
(E) None of these

27. Which of the following countries has landed into deep turmoil as the Govt. of the country has announced the formal end of the 2002 Norwegian–Mediated ceasefire Agreement with the rebel group of the country ?
(A) Nepal
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Sri Lanka
(E) None of these

28. Which of the following State Govts. has launched a special scheme for girl child named as ‘Ladki-2008 scheme’ ?
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Delhi
(D) Goa
(E) None of these

29. Rahul Banerjee won which of the following National Senior Championship held in January 2008 ?
(A) Badminton
(B) Chess
(C) Archery
(D) Golf
(E) None of these

30. Who amongst the following is the author of the novel ‘Without Dreams’ ?
(A) Shahbano Bilgrami
(B) Saeed Mirza
(C) Javed Akhtar
(D) Shabana Azmi
(E) None of these

31. ‘World Day for water’ was observed on which of the following days ?
(A) 22nd January
(B) 22nd February
(C) 22nd March
(D) 22nd April
(E) None of these

32. Sunita Williams is the recipient of which of the following awards given away recently ?
(A) Woman of the year 2007
(B) Padma Bhushan
(C) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(D) Pravasi Indian Award 2007
(E) None of these

33. The Fifth National Winter Games were organized in—
(A) Jaipur
(B) Gulmarg
(C) Hyderabad
(D) Chennai
(E) Delhi

34. Which of the following films won the Best Film Award in the 65th Golden Globe Awards ceremony ?
(A) Away from Her
(B) Atonement
(C) No country for old Man
(D) I’m Not there
(E) None of these

35. Who amongst the following won the Men’s singles title of Australian Open Tennis 2008 ?
(A) Novak Djokovic
(B) Jo-Wilfried Tsonga
(C) Jonathan Erlich
(D) Andy Ram
(E) None of these

36. The ……… of a system includes the programs or instructions.
(A) hardware
(B) icon
(C) information
(D) software
(E) None of these

37. Which of the following displays programs that are currently running ? A single click on one of the program icons will bring the window up.
(A) Menu bar
(B) Task bar
(C) Title bar
(D) Status bar
(E) None of these

38. In order to save a Word document as a web page you need to—
(A) put the appropriate graphics and links on the document
(B) save the document in simple text format
(C) use your web browser as an editor and save as URL
(D) save as HTML
(E) None of these

39. Which of the following displays to the right of the space where the text will be inserted when you type ?
(A) Screen tip
(B) Insertion point
(C) Rulers
(D) Office Assistant
(E) None of these

40. Something which has easilyunderstood instructions is said to be………
(A) user friendly
(B) information
(C) word processing
(D) icon
(E) None of these

41. The copy command saves to—
(A) the desktop
(B) the clipboard
(C) Microsoft Word
(D) Paste
(E) None of these

42. An example of non-numeric data is—
(A) Bank balance
(B) Examination marks
(C) Real Numbers
(D) Employee Address
(E) None of these

43. Which of the following displays the buttons for changing text style, alignment and size ?
(A) Standard toolbar
(B) Status bar
(C) Drawing toolbar
(D) Formating toolbar
(E) None of these

44. Arranging of data in a logical sequence is known as—
(A) Classifying
(B) Searching
(C) Sorting
(D) Reproducing
(E) None of these

45. Which of the following tools is not normally used during systems analysis ?
(A) Program Flow Chart
(B) Grid Chart
(C) System Flow Chart
(D) Question Check-list
(E) None of these

46. A single application that combines the major features of several types of applications is called—
(A) integrated software
(B) a suite
(C) a combo package
(D) high-end
(E) None of these

47. The word processing task associated with changing the appearance of documents is—
(A) Writing
(B) Formatting
(C) Editing
(D) Storing
(E) None of these

48. In order to save an existing document with a different name you need to—
(A) retype the document and give it a different name
(B) use the Save as… command
(C) copy and paste the original document to a new document and then save
(D) use Windows Explorer to copy the document to a different location and then rename it
(E) None of these

49. It is better to copy a file from a floppy disk to a hard disk, then open the copy on the hard disk because—
(A) a floppy disk is easily moved from one computer to another
(B) you can store more on a hard disk
(C) the computer cannot open a file stored on a floppy disk
(D) reading a hard disk is much faster and safer
(E) None of these

50. The best reason that a computer needs to have a hard disk is because—
(A) it can then use the same programs as other computers
(B) it would not work without one
(C) it can store information when it is switched off
(D) it can store information while it is working
(E) None of these

Answers
1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (E) 5. (D) 6. (A) 7. (C) 8. (C) 9. (E) 10. (E)
11. (E) 12. (D) 13. (D) 14. (E) 15. (A) 16. (C) 17. (C) 18. (D) 19. (B) 20. (C)
21. (E) 22. (B) 23. (E) 24. (A) 25. (E) 26. (E) 27. (D) 28. (E) 29. (C) 30. (A)
31. (C) 32. (B) 33. (B) 34. (B) 35. (A) 36. (D) 37. (C) 38. (D) 39. (A) 40. (A)
41. (B) 42. (C) 43. (D) 44. (C) 45. (B) 46. (A) 47. (B) 48. (B) 49. (B) 50. (C)

0 comments:

Your Ad Here