1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

Objective General Knowledge For Forthcomming Examination

Expected General Knowledge for Exams

1. The World Heritage Day is observed on—

(A) March 18

(B) April 20

(C) March 20

(D) April 18i

Ans : (D)

2. Which of the following held the post of Deputy Prime Minister of India simultaneously with Jagjivan Ram?

(A) Y.B. Chavan

(B) Charan Singh

(C) Guljari Lal Nanda

(D) B.D. Jatti

Ans : (B)

3. The first Nobel Prize in Economics was awarded to Tinbergen and Frisch in—

(A) 1969

(B) 1968

(C) 1970

(D) 1967

Ans : (A)

4. Who amongst the following is the author of the book 'Straight from the Heart '?

(A) Kapil Dev

(B) Nelson Mandela

(C) Benazir Bhutto

(D) Tami Hoag

Ans : (D)

5. 'From each according to his ability, to each according to his work' is the basis of—

(A) Socialism

(B) Capitalism

(C) Communism

(D) Fascism

Ans : (C)

6. The head of the State Bank of India is Designated as -—

(A) Executive Director

(B) Governor

(C) Deputy Governor

(D) Chairman

Ans : (D)

7. Which of the following gases does not form part of the atmosphere?

(A) Nitorgen

(B) Chlorine

(C) Oxygen

(D) Carbon dioxide

Ans : (B)

8. The headquarters of the U.S. Department of Defence is located in—

(A) Marlborough House

(B) The Pentagon

(C) White House

(D) None of these

Ans : (B)

9. The Secretariat of the UN is headed by—

(A) Security Council

(B) Secretary General

(C) Chairman

(D) President of General Assembly

Ans : (B)

10. India's national calendar is based on—

(A) Saka era

(B) Christian era

(C) Buddhist era

(D) Vedic era

Ans : (A)

11. Who amongst the following won the "WTA Player of the year" Award ?

(A) Serena Williams

(B) Jelena Jankovic

(C) Sania Mirza

(D) Justin Henin

Ans : (D)

12. The foreign trade policy announced in the year 2004 was announced for a period of -

(A) Two Years

(B) Five Years

(C) Six Years

(D) Four Years

Ans : (B)

13. When was the capital of India shifted from Calcutta to Delhi?

(A) 1906

(B) 1910

(C) 1911

(D) 1901

Ans : (C)

14. 'Economic Justice' as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in the—

(A) Preamble, Fundamental Rights and Directive Principles

(B) Preamble and Directive Principles

(C) Fundamental Rights and Directive Principles

(D) None of these

Ans : (A)

15. India earns maximum foreign exchange through the export of—

(A) Tea

(B) Jute

(C) Coffee

(D) None of these

Ans : (A)

16. Which article of the Indian Constitution recognises Hindi in Devanagari script as the official language of India?

(A) Article 345

(B) Article 343

(C) Article 348

(D) None of these

Ans : (B)

17. In its thirteenth flight PSLV-C9 successfully launched ten satellites with a total weight of 820 kg. Which of the following satellites launched by PSLV-C9 is not a nano satellite ?

(A) NLS-4

(B) NLS-5


(D) IMS-1

Ans : (D)

18. Name the periodical which Gandhiji published during his stay in South Africa—

(A) Indian Opinion

(B) Young India

(C) Afrikaner

(D) None of these

Ans : (A)

19. Which country is known as the 'Sugar Bowl' of the world?

(A) India

(B) Cuba

(C) Brazil

(D) U.S.A.

Ans : (B)

20. Which of the following ports has a free trade zone?

(A) Cochin

(B) Mumbai

(C) Mormugao

(D) Kandla

Ans : (D)

21. Which of the following museum is located at New Delhi?

(A) Government Museum

(B) Salar Jung Museum

(C) National Museum of Natural History

(D) Prince of Wales Museum

Ans : (A)

22. Which of the following commissions is responsible for control and utilisation of water resources in India?

(A) Floods Commission

(B) Central Forestry Commission

(C) Central Water Commission

(D) Planning Commission

Ans : (C)

23. The Reserve Bank of India was established in—

(A) 1935

(B) 1947

(C) 1952

(D) 1969

Ans : (A)

24. Lala Hardayal was an active member of which of the following parties?

(A) Gadar Party

(B) Anushilan Samiti

(C) Kirti-Kisan Sabha

(D) Hindustan Socialist Association

Ans : (A)

25. Who amongst the following of Indian origin is nominated as the Governor of Louisiana an American State ?

(A) Lakshmi Mittal

(B) Bobby Jindal

(C) Ratan Tata

(D) V.S.Naipaul

Ans : (B)


Your Ad Here