Spiga
1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

Bank PO,MBA,Bank Clerk,Railway TC, S.S.C. Exam Etc.

Reasoning Ability Test

Bank PO,MBA,Bank Clerk,Railway TC, S.S.C. Exam Etc.

1. As' Author' is related to 'Writing', similarly 'Thief is related to what?
(A) To night
(B) To feel
(C) To steal
(D) To wander
(E) None of these
Ans : (C)

2. As 'Magazine' is related to 'Editor' in the same way 'Drama' is related to what?
(A) Hero
(B) Heroine
(C) Co-actor
(D) Villain
(E) None of these
Ans : (E)

3. As 'Steal' is related to 'Factory' in the same way 'Wheat' is related to what?
(A) Field
(B) Sky
(C) Godown
(D) Market
(E) None of these
Ans : (A)

4. As 'Cricket' is related to 'Bat' in the same way, 'Tennis' is related to what?
(A) Game
(B) Stick
(C) Court
(D) Hand
(E) None of these
Ans : (E)

5. As 'Football' is related to 'Field' in the same way, 'Tennis' is related to what?
(A) Court
(B) Net
(C) Field
(D) Racket
(E) None of these
Ans : (A)

6. As 'Tennis' is related to 'Racket' in the same way 'Hockey' is related to what?
(A) Ball
(B) Stick
(C) Field
(D) Player
(E) None of these
Ans : (B)

7. As 'Mosque' is related to 'Islam' in the same way 'Church' is related to what?
(A) Hinduism
(B) Sikhism
(C) Christianity
(D) Buddhism
(E) None of these
Ans : (C)

8. As 'Hindu worshiper' is related to 'Temple' in the same way 'Maulvi' is related to what?
(A) Monastery
(B) Church
(C) Mosque
(D) Sikh temple
(E) None of these
Ans : (C)

9. As 'Hungry' is related to 'Food' in the same way 'Thirsty' is related to what?
(A) Drink
(B) Tea
(C) Coffee
(D) Juice
(E) Waler
Ans : (E)

10. As 'Fly' is related to 'Parrot' in the same way 'Creep' is related to what?
(A) Snake
(B) Rabbit
(C) Fish
(D) Crocodile
(E) Sparrow
Ans : (A)

11. As 'Needle' is related to 'Thread' in the same way 'Pen' is related to what?
(A) Word
(B) To write
(C) Cap
(D) Ink
(E) Paper
Ans : (D)

12. As 'Circle' is related to 'Circumference' in the same way 'Square' is related to what?
(A) Diagonal
(B) Perimeter
(C) Circumference
(D) Area
(E) Angle
Ans : (B)

13. As 'Bell' is related to 'Sound' in the same way 'Lamp' is related to what?
(A) Flame
(B) Light
(C) Wick
(D) Oil
(E) Gong
Ans : (B)

14. As 'Oil' is related to an 'Oilman', in the same way 'Milk' is related to what?
(A) Water
(B) Blacksmith
(C) Shoemaker
(D) Milkman
(E) None of these
Ans : (D)

15. As 'Furniture' is related to 'Bench' in the same way 'Stationary' is related to what?
(A) Godown
(B) Room
(C) Pen
(D) Chair
(E) Office
Ans : (C)

16. CTPN: DSQM : : MUSK: ?
(A) NVTL
(B) NITJ
(C) NTTL
(D) LTRJ
(E) None of these
Ans : (B)

17. SRP: RUO : : DOT: ?
(A) CST
(B) DSS
(C) EST
(D) CTS
(E) None of these
Ans : (E)

18. LO: PK : : IR : ?
(A) GT
(C) MN
(E) None of these
(B) SH
(D) FU
Ans : (C)

Directions—(Q.19-25) In each of the following questions a series is given. Which one of the alternatives will replace the question-mark (?) ?

19. JD, KF, ?, PM, TR
(A) MI
(B) NJ
(C) NI
(D) OJ
(E) None of these
Ans : (A)

20. BTO, DSQ, FRS, HQU, ?
(A) IPX
(B) JPW
(C) GPW
(D) JRW
(E) None of these
Ans : (B)

21. B, D, G, K, P, ?
(A) U
(B) W
(C) T
(D) X
(E) None of the»e
Ans : (E)

22. Z, T, O, K, H, ?
(A) E
(B) J
(C) F
(D) D
(E) None of these
Ans : (C)

23. HZF, IWH, KSJ, NNL, ?
(A) SHM
(B) RHN
(C) THN
(D) RGM
(E) None of these
Ans : (B)

24. MR, PO, SL, VI, ?
(A) YF
(B) ZE
(C) YD
(D) ZF
(E) None of these
Ans : (A)

25. LOT, NNR, QMO, ULK, ?
(A) YKE
(B) YJF
(C) JKF
(D) JKE
(E) None of these
Ans : (C)

0 comments:

Your Ad Here