Spiga
1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

CURRENT AFFAIRS QUESTIONNAIRE 2008

CURRENT AFFAIRS QUESTIONNAIRE 2008

Bank Po , MBA,UPSC, B.ED., S.S.C TAX Assistant

1. Who amongst the following is NOT the winner of Padma Vibhushan given away in 2008?
(a) N.R.Narayan Murthy
(b) Asha Bhosle
(c) Shahrukh Khan
(d) Sachin Tendulkar Ans: (c)

2. The First Five Year Plan in India was launched in the year __
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1950
(d) 1951
Ans: (d)

3. ………….. received the National Award for the Best Performing Bank in North East Region under REGP Scheme of KVIC for the year 2007-08.
(a) State Bank of India
(b) United Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Corporation Bank
Ans: (b)

4. Who is the Chairman and Managing Director of United Bank of India ?
(a) P. K. Gupta
(b) K R Periya Karuppan
(c) KC Chakrabarty
(d) J.M. Garg
Ans: (a)

5. The National Award for the Best Performing Bank in North East Region under REGP Scheme of KVIC for the year 2007-08 is organized by which of the following ministries ?
(a) Ministry of Micro Small & Medium Enterprises
(b) Ministry of Commerce
(c) Ministry of Finance
(d) Central Government
Ans : (a)

6. P.Chidambaram Hon`ble Minister of Finance, Govt. of India recently launched the ……………………… for BPL population with reduced premium and enhanced benefits at Karaikudi. The families of Shankarapuram Village were issued the new policy, in the function held at Alagappa University.
(a) Revised Universal Health Insurance Scheme
(b) Central Health Insurance Scheme
(c) National Health Insurance Scheme
(d) Indira Gandhi Health Insurance Scheme
Ans: (a)

7. Who is the Chairman and Managing Director of Punjab National Bank?
(a) P. K. Gupta
(b) K R Periya Karuppan
(c) KC Chakrabarty
(d) J.M. Garg
Ans: (c)

8. Who is the Chairman and Managing Director of BSNL?
(a) Kuldeep Goyal
(b) K R Periya Karuppan
(c) KC Chakrabarty
(d) J.M. Garg
Ans: (a)

9. Punjab National Bank and BSNL jointly launched BSNL bill payment facility recently through ……….. at Corporate Office of BSNL, New Delhi.
(a) PNB ATMs
(b) SBI ATMs
(c) ICICI ATMs
(d) e-banking
Ans: (a)

10. Who is the Chairman and Managing Director of Allahabad Bank?
(a) Kuldeep Goyal
(b) K.R. Kamath
(c) KC Chakrabarty
(d) J.M. Garg
Ans: (b)

11. Which of the following bank recently unveiled the book on “Banking Principles & Operations “?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) HSBC Bank
(d) Axis Bank
Ans: (a)

12. Who is the Managing Director & CEO of ICICI Bank?
(a) Kuldeep Goyal
(b) K.R. Kamath
(c) K.V.Kamath
(d) J.M. Garg
Ans: (c)

13. Who has authored the book “Banking Principles & Operations “
(a) Kuldeep Goyal
(b) K.R. Kamath
(c) K.V.Kamath
(d) M. N. Gopinath
Ans: (d)

14. The book “Banking Principles & Operations “focuses on which of the following ?
(a) the various aspects of banking and prepares the student for a career in banking
(b) the various aspects of marketing of banking industries.
(c) the deposit rates of various banks in recent times.
(d) None of these.
Ans: (a)

15. Which of the following bank recently has sanctioned credit limits of Rs.14.35 Crores to the city based nonprofit NGO Annapurna Pariwar for lending to urban poor from slums of Pune & Mumbai.
(a) Indian Overseas Bank
(b) United Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Corporation Bank
Ans: (a)

16. Who is the Chairman and Managing Director of IOB?
(a) Kuldeep Goyal
(b) Suhas Bhat
(c) KC Chakrabarty
(d) J.M. Garg
Ans: (b)

17. WITH credit growth of 71% (estimates for FY09), the Union Territory of Dadra & Nagar Haveli’s Silvassa town is top in market size growth at …………
(a) 23%.
(b) 24%
(c) 25%
(d) 26%
Ans: (a)

18. Recently OVER a dozen churches and prayer halls of different Christian sects were simultaneously attacks allegedly by Bajrang Dal activists in ………… injuring at least half a dozen people.
(a) districts of Mangalore, Udupi and Chikmagalur
(b) districts of Mangalore, Udupi and Mysore
(c) districts of Mangalore, Udupi and Gulbarga
(d) districts of Gulbarga, Mysore and Chikmagalur
Ans: (a)

19. Who is the MD & CEO of Hero Honda Motors?
(a) Kuldeep Goyal
(b) PAWAN MUNJAL
(c) VENU SRINIVASAN
(d) J.M. Garg
Ans: (b)

20. Who is the CEO of Genpact?
(a) Kuldeep Goyal
(b) PRAMOD BHASIN
(c) VENU SRINIVASAN
(d) J.M. Garg
Ans: (b)

21. Who is the chairman of Dabur India?
(a) ANAND BURMAN
(b) PRAMOD BHASIN
(c) VENU SRINIVASAN
(d) J.M. Garg
Ans: (a)

22. Who is the chairman of Maruti?
(a) ANAND BURMAN
(b) PRAMOD BHASIN
(c) VENU SRINIVASAN
(d) R C BHARGAVA
Ans: (d)

23. Who is the MD of Bharti Enterprises?
(a) ANAND BURMAN
(b) PRAMOD BHASIN
(c) MD RAJAN MITTAL
(d) R C BHARGAVA
Ans: (c)

24. Who is the MD of JSW Steel?
(a) ANAND BURMAN
(b) PRAMOD BHASIN
(c) SAJJAN JINDAL
(d) R C BHARGAVA
Ans: (c)

25. Who is the MD of TVS Motor?
(a) ANAND BURMAN
(b) VENU SRINIVASAN
(c) SAJJAN JINDAL
(d) R C BHARGAVA
Ans: (b)

26. Who has been appointed as the new Indian Hockey Coach (Men's) in the month of September 2008 ?
(a) Pargat Singh
(b) Dhanraj Pillai
(c) Maharaj Kishan Kaushik
(d) Ashok Kumar
Ans: (b)

27. Who has authored the book “To A Hunger Free World “ ?
(a) Amartya Sen
(b) C.Rangrajan
(c) M.S. Swaminathan
(d) Manmohan Singh
Ans: (c)

0 comments:

Your Ad Here