Spiga
1 Uco Bank invites applications for recruitment of 1000 Clerks. Last date for online Registration : 02.06.2012. 2 Steel Authority of India Limited, Burnpur invites applications for 507 non-executive posts. Last Date : 21.06.2012. 3 Headquarter Southern Naval Command, Kochi requires 399 Safaiwalas, unskilled Labourers, Fireman Watchman, Mali, Peon etc. Last Date: 21 days after publication 4 Mahanadi Coalfields Limited requires 353 Jr. Overman, Mining Sirdar and Deputy Surveyor. Last Date : 11.06.2012 5 Assam Rifles invites applications for recruitment of 242 Tradesmen. Last Date : 19.06.2012. 6 Bipin Tripathi Kumaon Institute of Technology Dwarahat requires 44 Professors, Associate Professors and Assistant Professors. Last Date: 18.06.2012 7 17 Field Ammunitions Depot C/o 56 APO requires 44 Fireman and Mazdoors. Last Date : 21 days after publication. 8 Border Security Force requires 37 Para-medical Staff. Last Date : 30 days after publication. 9 Mata Sundari College for Women, New Delhi needs 25 Assistant Professors/Lecturers. Last Date : 20.06.2012 10 The Indian Navy invites applications from unmarried male candidate for enrolment as Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR)-01/2013 Batch. Last Date : 22.06.2012. ** span>

United Nations : General Knowledge

UNITED NATIONS

United Nations : General Knowledge

SET-1

1. In which year UN General Assembly established a 11- member council for South- West Africa to administer the territory till independence :
(A) 1967
(B) 1965
(C) 1964
(D) 1968

2. Which is the first specialised agency of the UN :
(A) UNCTAD
(B) ILO
(C) UNESCO
(D) UNDP

3. Which Article of the UN Charter describe the basic procedure to make a member of the UN Trusteeship Council:
(A) 84
(B) 83
(C) 86
(D) 89

4. Who are the members of the Trusteeship Council :
(A) US, China
(B) France
(C) Russian Federation and UK
(D) All the above
5. When UN Peacekeeping forces were awarded Noble Prize :
(A) 1978
(B) 1988
(C) 1998
(D) 2005

6. How many vote does each member of the Trusteeship Council possess :
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

7. Which is the original trust territory under the Trusteeship System :
(A) Western Samva
(B) Rwanda-Urundi
(C) Minonesia
(D) Somaliland
8. Which UN body shall exercise all functions of the UN relating to strategic areas, including the approval of the terms of the trusteeship agreements and also their alteration or amendment :
(A) UN General Assembly
(B) Security Council
(C) UN body
(D) Developed countries
9. In the subject of independence of which country, UN General Assembly took initiative and secured independence from South Africa :
(A) India (B) Ethiopia
(C) Namibia
(D) None of the above
10. Which date is observed every year by the UN on the subject of Namibia day :
(A) 15th August
(B) 18th August
(C) 25th August
(D) 26th August
11. After efforts by the UN for Namibia's independence, which was the date when Namibia became an independent country :
(A) 21st March, 1990
(B) 28th March, 1990
(C) 26th March, 1990
(D) 29th March, 1990
12. Which is not a correct statement :
(A) Peacekeeping operations are established by the Security Council.
(B) Peacekeepers are identified only by a United Nations red helmet
(C) UN has no military forces of its own.
(D) Peacekeepers wear their country's uniform.
13. Who is the ‘Chief Administrative Officer’ of the UN Secretariate :
(A) Special Secretary
(B) Secretary-in-Charge
(C) Secretary General
(D) Dy. Secretary General
14. What is the term of the Secretary General of the UN:
(A) 6 years
(B) 5 years
(C) 4 years
(D) 3 years

15. In which year, International Civil Service Advisory Board was established for the UN :
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1948
(D) 1949

16. When did the UN General Assembly adopt the statute of the International Civil Service Commission :
(A) December, 1974
(B) December, 1976
(C) December, 1979
(D) December, 1978
17. What functions are performed by the UN Secretary General:
(A) The Secretary-General is the chief administrative officer of the Organization.
(B) The Secretary-General acts in the capacity of the chief administrative officer of the organization in all meetings of the General Assembly, the Security Council, The Economic and Social Council and of the Trusteeship Council.
(C) Secretary-General makes annual report to the UN General Assembly in the work of the Organization. The Secretary-General may bring to the notice of the Security Council any matter which in his opinion threatens the maintenance of international peace and security.
(D) All the above
18. What is the general nature of the specialised agencies of the UN :
(A) Most of the states are the members of these specialized agencies.
(B) All the specialised agencies have been brought in relationship with the UN through special agreements.
(C) Each specialised agency has a Constitution or Charter of its own which describes the duties, functions, constitution, etc. of the organisation.
(D) All the above
19. When was the international Labour Organization established :
(A) 1919
(B) 1920
(C) 1921
(D) 1923

20. In 1919, International Labour Organization became an autonomous partner of which Organization :
(A) UN
(B) Developed Nations
(C) League of Nations
(D) None of the above
21. Where is the head office of the International Labour Organization situated :
(A) Paris
(B) Geneva
(C) Moscow
(D) London

22. When ILO was brought into relationship with the UN through a special agreement:
(A) 1945
(B) 1968
(C) 1969
(D) 1946

23. Which of the following supervised the entire election process that led to the independence of Namibia :
(A) United Nations
(B) European Union
(C) ASEAN
(D) Common Wealth
24. What is the kind of state representation in the general assembly of the International Labour Organization :
(A) Two representatives of the state government
(B) One each representative of the workers and employees
(C) (A) and (B)
(D) None of the above
25. Which is recently created UN institution as part of the Human Rights Machinery :
(A) High Commissioner for Human Rights
(B) Commission on Human Rights
(C) Human Rights Council
(D) Human Rights Institute

Answers :
1.(A) 2.(B) 3.(C) 4.(D) 5.(B)
6.(A) 7.(C) 8.(B) 9.(C) 10.(D)
11.(A) 12.(B) 13.(C) 14.(B) 15.(D)
16.(A) 17.(D) 18.(D) 19.(A) 20.(C)
21.(B) 22.(D) 23.(A) 24.(C) 25.(C)

SET-2

United Nations

1. When was Southern Common Market founded :
(A) January 1992
(B) March 1991
(C) October 1989
(D) September 1997

2. Which is the headquarters of Southern Common Market :
(A) Uruguay
(B) Peru
(C) Trinidad
(D) Tobago

3. When was Association of Caribbean States formed :
(A) 24th July, 1998
(B) 24th July, 1994
(C) 24th July, 1999
(D) 24th July, 1995

4. When did Caribbean Community come into force :
(A) 1st August, 1973
(B) 1st August, 1971
(C) 1st August, 1972
(D) 1st August, 1967

5. Which is the official language of Caribbean Community
(A) English
(B) Hindi
(C) Japanese
(D) None of the above

6. When was Caribbean Development Bank establish :
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1969
(D) 1965

7. How many members of regional members are there in the Caribbean Development Bank :
(A) 15
(B) 16
(C) 14
(D) 11

8. Which are the non-regional countries of Caribbean Development Bank :
(A) Canada, China and Germany
(B) Italy and U.K.
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

9. Where is the headquarters of Caribbean Development Bank:
(A) Barbados
(B) Guyana
(C) Trinidad
(D) Tobago

10. Where is the headquarters of ‘Agency for the Prohibition of Nuclear Weapons in Latin America and Caribbean :
(A) Mexico
(B) El Salvador
(C) Grenada
(D) Guatemala

11. When was ‘Eastern Caribbean Central Bank’ established :
(A) 1981
(B) 1983
(C) 1984
(D) 1991

12. Which is the official language of Eastern Caribbean Central Bank :
(A) English
(B) Arabaic
(C) Japanese
(D) All the above

13. Where is the headquarters of Eastern Caribbean Central Bank :
(A) St. Kitts and Nevis
(B) St. Lucia
(C) St. Vincent
(D) None of the above

14. When was the Organisation of Eastern Caribbean States founded :
(A) 1988
(B) 1987
(C) 1981
(D) 1991

15. When was Asian Development Bank established :
(A) 1966
(B) 1967
(C) 1968
(D) 1965

16. What is the official language of the Asian Development Bank :
(A) English
(B) German
(C) Italian
(D) Arabic

17. Where is the headquarters of Asian Development Bank :
(A) Denmark
(B) China
(C) Philippines
(D) Nepal

18. When was Economic Co-operation Organisation established :
(A) 1885
(B) 1981
(C) 1984
(D) 1980

19. Which are the countries who set-up the Economic Co-operation Organisation :
(A) Iran
(B) Pakistan
(C) Turkey
(D) All the above

20. Where is the headquarters of the Economic Co-operation Organisation :
(A) Republic of Iran
(B) Pakistan
(C) Turkey
(D) Afghanistan

21. When was Colombo Plan founded :
(A) 1949
(B) 1948
(C) 1950
(D) 1951

22. Which countries are the provisional members of the Colombo Plan :
(A) Mongolia
(B) Vietnam
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

23. Where is the headquarters of Colombo Plan :
(A) Srilanka
(B) Singapore
(C) Thailand
(D) Myanmar

24. When was Asia-Pacific Economic Co-operation formed:
(A) 1949
(B) 1989
(C) 1987
(D) 1983

25. Which is the official language of Asia Pacific Economic Co-operation :
(A) English
(B) Urdu
(C) German
(D) French

Answers :
1.(B) 2.(A) 3.(B) 4.(A) 5.(A)
6.(C) 7.(B) 8.(C) 9.(A) 10.(A)
11.(B) 12.(A) 13.(A) 14.(C) 15.(A)
16.(A) 17.(C) 18.(A) 19.(D) 20.(A)
21.(C) 22.(C) 23.(A) 24.(B) 25.(A)

SET-3

United Nations

1. Which of the following is not an original member of the UN:
(A) Pakistan
(B) India
(C) Poland
(D) Cuba

2. Who is the Secretary General of the UN :
(A) Kofi Annan
(B) Ban Ki Moon
(C) Philippe Couveeur
(D) None of the above

3. When did UN General Assembly adopt the Universal Declaration of Human Rights:
(A) 15th December, 1948
(B) 10th December, 1948
(C) 30th December, 1948
(D) 25th December, 1948

4. Which articles of the UN Charter mention the Universal Declaration of Human Rights :
(A) 1 to 25
(B) 1 to 26
(C) 1 to 30
(D) 1 to 35

5. When UN General Assembly adopted ‘Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty’ on 26th March, 2002 how many states had signed the Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty :
(A) 165
(B) 164
(C) 168
(D) 169
6. What does Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT) prohibit :
(A) Nuclear weapon test explosion
(B) Any other nuclear explosion anywhere in the world
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

7. How many numbers of organisations are under UN :
(A) 26
(B) 28
(C) 25
(D) 24

8. How many members are there in the Executive Board which govern UN Development Programme :
(A) 38
(B) 39
(C) 35
(D) 36

9. Which is the UN agency associated with children's work :
(A) UNICEF
(B) UNDP
(C) UNFPA
(D) None of the above

10. When was UN Children's Fund establish :
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1946
(D) 1947

11. When was UN Population Fund establish :
(A) 1970
(B) 1969
(C) 1971
(D) 1972

12. In 2000, UN population fund provided assistance to how many developing countries :
(A) 142
(B) 145
(C) 148
(D) 147

13. What is the function of the UN Population Fund for developing nation :
(A) Special emphasis on in- creasing the quality of reproductive health service
(B) Ending the gender discrimination and violence, formulation of effective population policies
(C) Reducing the spread of HIV/AIDS
(D) All the above

14. What are the main areas of work by the UN Population Fund :
(A) To help and ensure universal access to reproductive health
(B) Caring form the environment
(C) Sexual Health
(D) All the above

15. When was UN Environment Programme establish :
(A) 1972
(B) 1979
(C) 1978
(D) 1976

16. When was the UN International Drug Control Programme establish :
(A) 1997
(B) 1993
(C) 1991
(D) 1992

17. Where is UN International Drug Control Programme headquarters located :
(A) Vienna
(B) Tokyo
(C) London
(D) Switzerland

18. Where is the UN International Crime and Justice Research Institute located :
(A) New Delhi
(B) Rome
(C) Turin
(D) None of the above

19. Where is the head-office of UN High Commissioner for Refugees :
(A) Rome
(B) London
(C) Geneva
(D) Stockholm

20. Which are the autonomous institutions for training and research within the UN :
(A) UN Institute for Training and Research (UNITAR), UN Institute for Disarmament Research (UNDIR)
(B) UN Research Institute for Social Development, UN International Research and Training Institute for the Advancement of Women
(C) UN University, University for Peace
(D) All the above

21. Which UN Organization is called as the World Bank :
(A) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
(B) International Banking System
(C) International Banking Management System
(D) All the above

22. Where is the headquarters of International Bank for Reconstruction and Development :
(A) New York
(B) Washington
(C) Texas
(D) All the above

23. Where is the headquarters of International Finance Corporation :
(A) New Delhi
(B) Tokyo
(C) London
(D) Washington

24. Which UN Organization provide facilities for conciliation and arbitration of disputes between government and foreign investor :
(A) Multilateral investment guarantee agency
(B) International finance corporation
(C) International centre for settlement of investment disputes
(D) None of the above

25. Where is the headquarters of International Civil Aviation Organization :
(A) Canada
(B) Lebanon
(C) Brazil
(D) None of the above

Answers :
1.(A) 2.(B) 3.(B) 4.(A) 5.(C)
6.(B) 7.(D) 8.(A) 9.(A) 10.(C)
11.(B) 12.(D) 13.(D) 14.(A) 15.(A)
16.(A) 17.(A) 18.(C) 19.(C) 20.(A)
21.(A) 22.(B) 23.(C) 24.(C) 25.(A)

SET-4

United Nations

1. United Nations entities having primary role in providing protection and assistance in humanitarian cribes :
(A) World Food Programme
(B) UNDP
(C) UNICEF
(D) All the above

2. Which of the following pair is not correct?
(A) Partial Test-Ban Treaty — 1963
(B) Antarctic Treaty — 1965
(C) NPT — 1968
(D) CTBT — 1996

3. When did International Criminal Police Organisation come into existence :
(A) 1914
(B) 1918
(C) 1917
(D) 1915

4. Which of the following UN organ can impose embargoes and sanctions or authorize the use of force :
(A) General Assembly
(B) International Court of Justice
(C) Secretary General
(D) Security Council

5. What is the official language of INTERPOL :
(A) English, Arabic
(B) French
(C) Spanish
(D) All the above

6. When did INTERPOL obtain observer status by the UN General Assembly :
(A) 15th Oct, 1996
(B) 15th Oct, 1998
(C) 15th Oct, 1997
(D) 15th Oct, 1999

7. Where is the headquarters of INTERPOL :
(A) U.S.A.
(B) U.K
(C) France
(D) Germany

8. When was International Mobile Satellite Organisation set-up :
(A) 1978
(B) 1979
(C) 1977
(D) 1988

9. Where is the headquarters of the International Mobile Satellite Organisation :
(A) U.K.
(B) U.S.A.
(C) Spain
(D) Netherlands

10. When was International Telecommunication Satellite Organisation founded :
(A) 1969
(B) 1964
(C) 1965
(D) 1962

11. Which of the following day is designated as the International Day of Peace :
(A) 1 January
(B) 31 December
(C) 21 September
(D) 15 August

12. Where is the headquarters of International Telecommuni- cation Satellite Organisation :
(A) Washington D.C.
(B) London
(C) Geneva
(D) Sweden

13. When was World Tourism Organisation established :
(A) 1921
(B) 1923
(C) 1925
(D) 1929

14. Where the University for Peace is established?
(A) Kenya
(B) Fiji
(C) Switzerland
(D) Costa Rica

15. Where is the headquarters of the World Tourism Organisation:
(A) Spain
(B) U.K.
(C) U.S.A.
(D) India

16. When was International Air Transport Association founded:
(A) 1949
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1948

17. Where is the headquarters of International Air Transport Association :
(A) Canada
(B) Singapore
(C) France
(D) None of the above

18. Where is the headquarters of International Road Federation:
(A) Netherlands
(B) Spain
(C) France
(D) Switzerland

19. Where is the headquarters of International Confederation of Free Trade Union :
(A) Belgium
(B) Denmark
(C) Zambia
(D) Namibia

20. When was the World Federation of Trade Union founded :
(A) 1949
(B) 1945
(C) 1946
(D) 1942

21. Where are the regional offices of World Federation of Trade Unions :
(A) New Delhi, Havana
(B) Daka, Damascus
(C) Moscow
(D) All the above

22. Where is the headquarters of the World Federation of Trade Union :
(A) Czech Republic
(B) Russia
(C) U.K.
(D) U.S.A.

23. When was European Trade Union Confederation established :
(A) 1974
(B) 1973
(C) 1971
(D) 1978

24. Where is the headquarters of European Trade Union Confederation :
(A) Italy
(B) Democratic Republic of the Congo
(C) Belgium
(D) Albania

25. When was World Confederation of Labour founded :
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1923
(D) 1924

Answers :
1.(D) 2.(B) 3.(A) 4.(C) 5.(D)
6.(A) 7.(C) 8.(B) 9.(A) 10.(B)
11.(C) 12.(A) 13.(C) 14.(D) 15.(A)
16.(B) 17.(A) 18.(D) 19.(A) 20.(B)
21.(D) 22.(A) 23.(B) 24.(C) 25.(A)

SET-5

United Nations

1. Which members in the Security Council were conferred upon the veto power:
(A) China, Russia
(B) America, Britain
(C) France
(D) All the above

2. In which country's matter, Security Council has made significant contributions for the cause of world peace :
(A) Korea (1948), Indonesia (1949)
(B) Indo-Pak conflicts (1949, 1965 and 1971), Congo (1960-61)
(C) Cyprus (1964), Arab-Israeli conflict 1973, Palestine
(D) All the above

3. Which UN organ separately elects the judges of International Court of Justice:
(A) UN General Assembly
(B) UN Security Council
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

4. To which UN organ, does the Security Council send its annual report :
(A) General Assembly
(B) General Council
(C) Special Council
(D) All the above

5. How many permanent members are required to give their affirmative vote on important decisions taken by the Security Council :
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 2

6. The United Nations Secretarial consists of :
(A) Commissions and Committees
(B) Specialised agencies and related organisations
(C) Secretaries and Secretary General
(D) Departments and Offices
7. Which permanent member of the Security Council used double veto on the question of Greece, Czechoslovakia and Spain :
(A) USA
(B) USSR
(C) Britain
(D) None of the above

8. Who can challenge the decision of the President of the Security Council :
(A) Developed countries
(B) Developing countries
(C) Permanent members of Security Council
(D) None of the above
9. In which subject, Security Council's recommendation is necessary for UN General Assembly decision :
(A) Admitting a new state of the UN
(B) The suspension and expulsion of UN members
(C) Appointment of Secretary General
(D) All the above
10. What is the present strength of members in the Economic and Social Council of the UN body :
(A) 53
(B) 54
(C) 55
(D) 56

11. Before 31st August, 1965, how many members were in the Economic and Social Council:
(A) 18
(B) 17
(C) 16
(D) 13

12. How many votes are entitled for members of the UN Economic and Social Council:
(A) Two votes
(B) Three votes
(C) One vote
(D) Five votes
13. Which UN organization may make or initiate studies and forward reports with respect to economic, social, cultural, educational, health and other related matters to the UN General Assembly :
(A) ILO
(B) IMF
(C) Security Council
(D) Economic and Social Council
14. How many Regional Commissions are established by the UN Economic and Social Council :
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 1

15. Which are the regional Commissions of the UN Economic and Social Council:
(A) Economic Commission for Europe, Economic Commission for Asia and Pacific
(B) Economic Commission for Africa
(C) Economic Commission for Latin America and the Caribbean
(D) All the above
16. In which year did UN establish the UN Conference on Trade and Development :
(A) 1964
(B) 1963
(C) 1969
(D) 1967

17. Which of the following is UN Programme and not special agency :
(A) UNEP
(B) UNESCO
(C) WHO
(D) ILO

18. Which of the following is UN special agency and not programme :
(A) UNDP
(B) UNIFEM
(C) IBRD
(D) UNFPA

19. Which of the following is a World Bank group of five institutions :
(A) IMF
(B) IDA
(C) ILO
(D) ITU

20. Which of the following established as the Bretton Woods Conference in 1944 :
(A) IMF
(B) ILO
(C) WHO
(D) UNDP

21. When was the first restructured substantive session of the Economic and Social Council held :
(A) 29 April to 31 July 1992
(B) 27 April to 30 July 1992
(C) 27 June to 31 July 1992
(D) None of the above
22. In the UN, how many territories were placed under the trusteeship system :
(A) 11
(B) 12
(C) 13
(D)15

23. Which Article of the UN Charter established the International Trusteeship System :
(A) 78
(B) 79
(C) 75
(D) 74
24. Which are the territories placed under the Trusteeship System :
(A) New Geneva and Nauru (Australia), Rwanda- Urundi (Belgium)
(B) Cameroon and Togoland (France), Someell (Italy), Western Samva (New Zealand)
(C) Cameroon, Togoland and Tanzania, (UK), Pacific Islands Trust Territory (US)
(D) All the above
25. In which year, UN General Assembly terminated South Africa's mandate over Namibia:
(A) 1968
(B) 1966
(C) 1969
(D) 1965

Answers :
1.(D) 2.(D) 3.(C) 4.(A) 5.(B)
6.(D) 7.(B) 8.(C) 9.(D) 10.(B)
11.(A) 12.(C) 13.(D) 14.(C) 15.(D)
16.(A) 17.(A) 18.(C) 19.(B) 20.(A)
21.(C) 22.(A) 23.(C) 24.(D) 25.(B)

SET-6

United Nations

1. When was International Organisation for Migration formed :
(A) Takoyo in 1994
(B) London in 1995
(C) Brusselos in 1951
(D) None of the above

2. What is the official language of International Organisation for Migration :
(A) English
(B) French
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

3. Which of the following pair is not correct?
(A) World Population Day — 11 July
(B) World Food Day — 20 June
(C) International Youth Day — 12 August
(D) International Day of Peace — 21 September

4. When was International Committee of the Red Cross (ICRC) established :
(A) New Delhi in February, 1996
(B) London in February, 1817
(C) Hague in February, 1896
(D) Geneva in February, 1863

5. Where is the headquarters of International Committee of the Red Cross :
(A) Switzerland
(B) South Africa
(C) United Kingdom
(D) U.S.A.

6. How many members are there in the International Committee of the Red Cross:
(A) 189
(B) 188
(C) 190
(D) 195

7. When did Antarctic Treaty come into force :
(A) 25th July, 1961
(B) 28th July, 1968
(C) 23th June, 1961
(D) None of the above

8. How many countries are Represented in the Antarctic Treaty :
(A) 35
(B) 34
(C) 37
(D) 39

9. When was Amnesty International founded :
(A) 1965
(B) 1961
(C) 1968
(D) 1975

10. Where is the headquarters of Amnesty International :
(A) London
(B) Tokyo
(C) New Delhi
(D) Paris

11. When did Amnesty Inter- national get the Nobel Peace Prize :
(A) 1978
(B) 1977
(C) 1975
(D) 1974

12. Which of the following pair is not correct :
(A) World Conference against Racism — Durban
(B) World Summit for Sustainable Development — Johannesburg
(C) World Food Summit — Havana
(D) World Education Forum — Dakar

13. Which of the following pair is not correct :
(A) Human Development Report — UNCTAD
(B) World Health Report — WHO
(C) World Development Report — World Bank
(D) World Economic Outlook — IMF

14. What is the main responsibility of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons :
(A) Maintain Chemical Weapons Warheads
(B) Implementation of the Chemical Weapons Convention
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

15. When was Inter Parliamentary Union (IPU) founded :
(A) 1889
(B) 1876
(C) 1887
(D) 1888

16. Who found Amnesty International :
(A) Peter Shon
(B) Peter Max
(C) Peter Benson
(D) All the above

17. Who founded Inter Parliamentary Union :
(A) Willian Randal Cremer
(B) Foredrick Passy
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

18. Which of the following pair is not correct : (A) SAARC — New Delhi
(B) ASEAN — Jakarta
(C) International Committee of the Red Cross — Geneva
(D) INTERPOL — Leon

19. Where is the headquarters of Inter Parliamentary Union :
(A) Sweden
(B) U.K.
(C) U.S.A.
(D) Switzerland

20. When was Organisation of the Islamic Conference founded :
(A) 1964
(B) 1968
(C) 1967
(D) 1965

21. Which of the following pair is not correct :
(A) Statue of the International Court of Justice — 70 Articles
(B) Original Members of the UN — 50 Articles
(C) UN Charter — 111 Articles
(D) Universal Declaration of Human Rights — 30 Articles

22. When was Islamic Development Bank formed :
(A) August, 1974
(C) August, 1978
(B) August, 1979
(D) August, 1975

23. Where is the headquarters of the Organisation of the Islamic Conference :
(A) Morocco
(B) Saudi Arabia
(C) Kuwait
(D) Niger

24. Which is the Official Language of Islamic Development Bank:
(A) Arabic
(B) English
(C) French
(D) All the above

25. Where is the headquarters of Islamic Development Bank :
(A) Saudi Arabia
(B) Sweden
(C) Switzerland
(D) None of the above

Answers :
1.(C) 2.(C) 3.(B) 4.(D) 5.(A)
6.(B) 7.(C) 8.(D) 9.(B) 10.(A)
11.(B) 12.(C) 13.(A) 14.(C) 15.(A)
16.(C) 17.(B) 18.(A) 19.(D) 20.(A)
21.(B) 22.(A) 23.(B) 24.(D) 25.(A)

SET-7

United Nations

1. Where is the headquarters of World Confederation of Labour:
(A) Chad
(B) Canada
(C) Belgium
(D) Cameroon

2. Where is the headquarters of International Organisation of the Francophonie :
(A) Togo
(B) Mali
(C) Romania
(D) France

3. When was International Organisation for Standardisation established :
(A) 1947
(B) 1949
(C) 1948
(D) 1945

4. Where is the headquarters of the International Organisation for Standardisation :
(A) U.S.A.
(B) U.K.
(C) Switzerland
(D) Senegal

5. In which year, International Organisation for Standardisation published the First Standard with the Title ‘Standard Reference Tem- perature for Industrial length measurement’ :
(A) 1951
(B) 1952
(C) 1954
(D) 1958

6. Where is the headquarters of Worldwide Fund for Nature:
(A) Lebanon
(B) Benin
(C) Switzerland
(D) Haiti

7. When was International Olympic Committee founded :
(A) 1894
(B) 1895
(C) 1888
(D) 1887

8. When was International Union against Cancer founded:
(A) 1934
(B) 1933
(C) 1939
(D) 1938

9. When was Inter American Development Bank established :
(A) 1959
(B) 1958
(C) 1957
(D) 1951

10. In order to help accelerate Economic and Social Development of which country Inter-American Development Bank was formed :
(A) Latin America
(B) Caribbean
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

11. How many member countries are there in the Inter-American Development Bank :
(A) 45
(B) 43
(C) 46
(D) 48

12. Which is the official language of Inter-American Development Bank :
(A) English and French
(B) Portuguese
(C) Spanish
(D) All the above

13. Where is the headquarters of Inter-American Development Bank :
(A) U.S.A.
(B) Spain
(C) Venezuela
(D) Uruguay

14. When was Secretariate for Central American Economic Integration established :
(A) 1953
(B) 1952
(C) 1951
(D) 1954

15. Where is the headquarters of Central American Common Market.
(A) Guatemala
(B) Venezuela
(C) Honduras
(D) Colombia

16. When was Central American Bank for Economic Integration founded :
(A) 1962
(B) 1960
(C) 1961
(D) 1964

17. Which is the official language of Central American Bank for Economic Integration :
(A) Hindi
(B) Spanish
(C) English
(D) (B) and (C)

18. Where is the headquarters of the Central American Bank for Economic Integration :
(A) Honduras
(B) Costa Rica
(C) Mexico
(D) China

19. Which is the official language of Latin American Integration Association :
(A) Portuguese
(B) Spanish
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

20. In which year Latin American Economic System was established :
(A) 1975
(B) 1978
(C) 1979
(D) 1974

21. Which is the official language of Latin American Economic System :
(A) English and French
(B) Portuguese
(C) Spanish
(D) All the above

22. Where is the headquarters of Latin American Economic System :
(A) Panama
(B) Venezuela
(C) Paraguay
(D) Peru

23. In which year was Latin American Reserve Fund established :
(A) 1990
(B) 1989
(C) 1991
(D) 1982

24. Which is the official language of Latin American Reserve Fund :
(A) Spanish
(B) Portuguese
(C) English
(D) French

25. Which is the official language of the Andean Community :
(A) English
(B) German
(C) Spanish
(D) None of the above

Answers :
1.(C) 2.(D) 3.(A) 4.(C) 5.(A)
6.(C) 7.(A) 8.(B) 9.(A) 10.(C)
11.(C) 12.(D) 13.(A) 14.(B) 15.(A)
16.(B) 17.(D) 18.(A) 19.(C) 20.(A)
21.(D) 22.(B) 23.(C) 24.(A) 25.(C)

SET-8

United Nations

1. What are the principal functions of the International Labour Organization :
(A) The formulation of International Standards in the form of International labour conventions and recommendations
(B) Formulation of labour union in every country
(C) Formulation of labour law in every country
(D) None of the above
2. Division for public Administration and Development Management is related with :
(A) Common Wealth
(B) UNO
(C) ASEAN
(D) SAARC
3. What is the programme and budget set out for strategic objectives of the International Labour Organization :
(A) to promote and realise fundamental principles and rights at work
(B) To create greater opportunities for women and men to secure decent employment and income
(C) To enhance the coverage and effectiveness of social protection for all, to strengthen tripartism and social dialogue
(D) All the above
4. Which new Convention was adopted by the 87th International Labour Organization in June 1999 :
(A) Banning the worst forms of child labour
(B) Banning the labour union in regional level
(C) Banning the labour union in International level
(D) promote labour efficiency in physical work
5. How many members of countries of Industrial importance hold permanent seats on the governing body of the International Labour Organization :
(A) 5
(B) 10
(C) 6
(D) 8

6. Which are the countries of industrial importance holding permanent seats on the governing body of the International Labour Ogranisation :
(A) Brazil, China, Germany and France
(B) India, Italy and Japan
(C) Russia, UK and USA
(D) All the above
7. How many member countries are elected after every three years in the International Labour Organisation :
(A) 18
(B) 17
(C) 16
(D) 15

8. In which year has the UN established the International Maritime Organisation :
(A) 1969
(B) 1979
(C) 1959
(D) 1989

9. Which of the following report is published every year by the World Bank :
(A) World Development Report
(B) Human Development Report
(C) World Trade Development Report
(D) International Finance and Development Report
10. Official languages of the UN are :
(A) Chinese, English, French and Urdu
(B) Chinese, English, French, Russian and Spanish
(C) English, French, Spanish, Russian and Urdu
(D) Hindi, English, Spanish and Arabic
11. What are the main functions of International Maritime Organization :
(A) To facilitate co-operation among governments on technical matters effecting merchant shipping
(B) Safety of sea
(C) To prevent and control marine pollution caused by ships, to facilitate international maritime traffic
(D) All the above
12. Which became one of the last original 51 member of the UN:
(A) Italy
(B) Germany
(C) Poland
(D) India
13. Which of the following was awarded Noble Peace Prize?
(A) Kofi Annan
(B) U Thant
(C) Ban ki Moon
(D) Javier Perez de Cueller
14. What are the aims of International Monetary Fund:
(A) To promote international monetary co-operation
(B) The expansion of international trade and exchange rate stability
(C) To assist in the removal of exchange restricting and the establishment of a multilateral system of payment
(D) All the above
15. The second world conference on Human Rights was held in :
(A) Vienna
(B) Geneva
(C) New York
(D) Havana

16. India's Dr. Homi Jahangir Bhabhas has has been the President of the :
(A) UNDEP
(B) UNESCO
(C) ILO
(D) IAEA

17. Which countries have the largest quotas of capital resources in the International Monetary Fund :
(A) USA and Germany
(B) Japan and France
(C) UK
(D) All the above
18. How many members are of the International Law Commission?
(A) 64
(B) 54
(C) 44
(D) 34

19. How many executive directions are there in the Board of Governors in the International Monetary Fund:
(A) 23
(B) 24
(C) 28
(D) 29

20. Where is the headquarters of the International Monetary Fund :
(A) Paris
(B) Geneva
(C) Washington
(D) New York
21. Which nation has the eligibility to become President of the World Bank :
(A) Japan National
(B) USSR National
(C) India National
(D) US National
22. The members of the International Law Commission are elected by :
(A) Security Council
(B) General Assembly
(C) International Court of Justice
(D) Human Rights Council
23. When was the International Telecommunications Union established :
(A) 1864
(B) 1865
(C) 1869
(D) 1876

24. When did International Telecommunications Union become a Specialized Agency of the UN :
(A) 1948
(B) 1946
(C) 1947
(D) 1945

25. What are the main functions of the International Tele- communication Union :
(A) To maintain and extend international co-operation for the improvement and rational use of telecommunication of all kinds.
(B) Promote and offer technical assistance to developing countries in the field of telecommunications.
(C) To promote the development of technical facilities and their most efficient operation to improve the efficiency of telecommunications service.
(D) All the above

Answers :
1.(A) 2.(B) 3.(D) 4.(A) 5.(B)
6.(D) 7.(A) 8.(C) 9.(A) 10.(B)
11.(D) 12.(C) 13.(A) 14.(D) 15.(A)
16.(D) 17.(D) 18.(D) 19.(B) 20.(C)
21.(D) 22.(B) 23.(B) 24.(C) 25.(D)

SET-9

United Nations

1. In which year did World Intellectual Property Organization become a UN Specialised Agency :
(A) 1975
(B) 1974
(C) 1976
(D) 1979

2. What are the aims of World Intellectual Property Organization :
(A) To promote the protection of intellectual property throughout the world through co-operation among member states
(B) To ensure administrative co-operation among various intellectual property created by the Paris and Berne Convention
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

3. Where is the headquarters of World Intellectual Property Organization :
(A) Geneva
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Paris

4. What is the official language of the World Intellectual Property Organization :
(A) Arabic, Chinese
(B) English, French
(C) Russian, Spanish
(D) All the above

5. In which year World Meteorological Organization was recognized as a specialized agency of the UN:
(A) 1958
(B) 1956
(C) 1951
(D) 1955

6. 14th Non-aligned Summit was organised in 2006 as :
(A) Jakarta
(B) Cairo
(C) Kathmandu
(D) Havana

7. What are the functions of World Meteorological Organi- zation:
(A) To facilitate worldwide co-operation in the establishment of networks of stations for the making of meteorological observations as well as hydrological or other geophysical observations
(B) To promote standardization of meteorological and related observations and ensure the uniform publication of observations and statistics
(C) To promote activities in operational hydrology and to further enhance co-operation between meteorological and the hydrological services
(D) All the above

8. When was International Atomic Energy Agency statute approved by the UN :
(A) 26th October, 1956
(B) 26th October, 1955
(C) 26th October, 1954
(D) 26th October, 1953

9. What are the functions of International Atomic Energy Agency :
(A) To accelerate and enlarge the contribution of atomic energy to peace, health and prosperity throughout the world
(B) To ensure that assistance provided by it or at its request or under its supervision or control is not used in such a way as no further any military purpose
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

10. Where is the headquarters of International Atomic Energy Agency :
(A) Sydney
(B) Vienna
(C) Capetown
(D) New Delhi

11. When did International Seabed Authority come into existence:
(A) 16th November, 1994
(B) 8th November, 1994
(C) 10th November, 1994
(D) 6th November, 1994

12. Where is the headquarters of International Seabed Authority:
(A) Jamaica
(B) South Africa
(C) Cuba
(D) India

13. When did World Trade Organization come into force:
(A) 2nd January, 1948
(B) 1st January, 1995
(C) 12th January, 1948
(D) 15th January, 1946

14. What is the number of member states in the World Trade Organization :
(A) 144
(B) 148
(C) 150
(D) 146

15. Where is the headquarters of World Trade Organization :
(A) New Delhi
(B) New York
(C) Geneva
(D) None of the above

16. Who have the largest share of world trade :
(A) European Union, USA
(B) Japan
(C) Canada
(D) All the above

17. When was International Criminal Court established by the UN :
(A) 11th April 2002
(B) 18th June — 19th August 1998
(C) 20th July — 20th October 1998
(D) None of the above

18. Where is the International Criminal Court establish :
(A) New Delhi
(B) Rome
(C) Paris
(D) The Hague

19. Where is the headquarters of World Meteorological Organization :
(A) Geneva
(B) Paris
(C) London
(D) New Delhi

20. On which subjects, individuals get accused by the International Criminal Court:
(A) Genocide
(B) War-crime
(C) Crime against individual
(D) All the above

21. What are the ad-hoc bodies of the UN General Assembly:
(A) Special Committee on Peace Keeping Operation, Human Rights Committee, Committee on the Peaceful Use of Outer Space
(B) Conciliation Commission for Palestine, Conference on Disarmament, International Law Commission, Scientific Committee on the effects of Atomic Radiation
(C) Special Committee on the Implementation of the Declaration on the Granting of Independent Countries and Peoples Commission on International Trade Law
(D) All the above

22. When did Russian Federation take over the seat of the former USSR as a permanent member of the Security Council:
(A) December, 1991
(B) December, 1992
(C) December, 1993
(D) December, 1994

23. What are the standing Committees of the Security Council :
(A) The Committee of Experts on Rules of Procedure
(B) The Committee on the Admission of New Members
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

24. Which of the following pair is not correct :
(A) Kiribati, Naura, Tonga — 1988
(B) Tuvalu, Serbia, Montenegr — 1989
(C) Palau — 1995
(D) Switzerland, Timor Loste — 2002

25. Which of the following pair is not correct :
(A) India — 1947
(B) Pakistan — 1947
(C) Poland — 1945
(D) Switzerland — 2002

Answers :
1.(B) 2.(C) 3.(A) 4.(D) 5.(C)
6.(D) 7.(D) 8.(A) 9.(C) 10.(B)
11.(A) 12.(A) 13.(B) 14.(D) 15.(C)
16.(D) 17.(A) 18.(D) 19.(A) 20.(D)
21.(D) 22.(A) 23.(C) 24.(C) 25.(A)

SET-10

United Nations

1. Where is the headquarters of the International Fund for Agriculture Development :
(A) Sweden
(B) UK
(C) USA
(D) Rome

2. When did African Union come into existence :
(A) 27th May, 2002
(B) 26th May, 2001
(C) 26th May, 1999
(D) 28th May, 1996

3. Which African Organization was dissolved, when African Union was formed :
(A) Organization of African Country
(B) Organization of African Nation
(C) Organization of African Unity
(D) None of the above

4. What are the aims of the African Union :
(A) Unity of the 53 African member states politically, socially and economically
(B) Modelled on European Union
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

5. What is the official language of the African Union :
(A) African languages
(B) Arabics, Portuguese
(C) English, French
(D) All the above

6. Where is the headquarters of the African Union :
(A) Addis Ababa (Ethiopia)
(B) Burundi
(C) Cameroon
(D) Congo

7. What is the aim of African Development Bank :
(A) Promote developing countries' economy
(B) Promote economic and social development in the African region
(C) Promote economic zone of African union
(D) All the above

8. How many regional members of African Development Bank are there :
(A) 54
(B) 55
(C) 53
(D) 58

9. How many non-regional members are there in the African Development Bank :
(A) 24
(B) 23
(C) 25
(D) 27

10. What is the official language of African Development Bank:
(A) English
(B) French
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

11. Where is the headquarters of African Development Bank :
(A) Abidjan (Cote d' Ivoire)
(B) Niger
(C) Namibia
(D) Nigeria

12. When was Bank of Central African States formed :
(A) 1974
(B) 1978
(C) 1973
(D) 1979

13. Which is the official language of Bank of Central Arican States :
(A) English
(B) Hindi
(C) German
(D) French

14. What are the original member states in Bank of Central African States :
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

15. Who are the original members of Bank of Central African States :
(A) Cameroon and Central African Republic
(B) Chad and Republic of the Congo
(C) Gabon
(D) All the above

16. Which European country is the guarantor of Bank of Central African States :
(A) UK
(B) France
(C) Germany
(D) Switzerland

17. Which European country provide its currency for Bank of Central African States :
(A) France
(B) UK
(C) Netherlands
(D) Germany

18. When did East African Development Bank come into force :
(A) 1967
(B) 1980
(C) 1982
(D) 1983

19. Through which treaty was East African Development Bank originally establish : (A) Treaty for East African Co-operation, 1967
(B) Treaty for African Co-operation, 1965
(C) Treaty for African Unity, 1968
(D) None of the above

20. Which African countries are the members of the East African Development Bank :
(A) Kenya
(B) Tanzania
(C) Uganda
(D) All the above

21. Where is the headquarters of East African Development Bank :
(A) Uganda
(B) South Africa
(C) Zambia
(D) Zimbabwe

22. Which is the official language of East African Development Bank :
(A) German
(B) English
(C) French
(D) Portuguese

23. When was West African Development Bank formed :
(A) November, 1978
(B) November, 1979
(C) November, 1973
(D) November, 1976

24. Which is the official language of West African Development Bank :
(A) Arabic
(B) French
(C) Portuguese
(D) English

25. When was Central Bank of West African States formed :
(A) 1964
(B) 1963
(C) 1962
(D) 1965

Answers :
1.(D) 2.(B) 3.(B) 4.(C) 5.(D)
6.(A) 7.(B) 8.(C) 9.(C) 10.(C)
11.(A) 12.(C) 13.(D) 14.(A) 15.(D)
16.(B) 17.(A) 18.(A) 19.(A) 20.(D)
21.(A) 22.(B) 23.(C) 24.(B) 25.(C)

SET-11

United Nations

1. Where is the headquarters of the International Tele-communications Union :
(A) Geneva
(B) New Delhi
(C) New York
(D) London

2. Which of the following pair is not correct?
(A) World Summit for Children — New York
(B) World Food Summit — Rome
(C) World Conference in Human Rights — Geneva
(D) World Summit for Social Development — Copenhagen
3. When was the UN Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) constitution signed in London :
(A) 4th November, 1948
(B) 16th November, 1949
(C) 16th November, 1945
(D) 16th November, 1942
4. How many countries were in the UNESCO when its constitution was signed in London on 16th November, 1945 :
(A) 37
(B) 38
(C) 32
(D) 35

5. Established by the General Assembly in 1966, UNIDO became a UN specialised agency in :
(A) 1980
(B) 1985
(C) 1990
(D) 1995
6. In what way UNESCO's primary objectives contribute to peace and security in the world :
(A) Education, Science
(B) Communication culture and justice
(C) Rule of law, human rights and fundamental freedoms
(D) All the above
7. What is the main work regarding education by the UNESCO :
(A) To provide basic education for all, expand access to basic education
(B) Improve the quality of basic education
(C) Education for the 21st century
(D) All the above

8. Which of the following pair is not correct :
(A) IAEA — New Delhi
(B) WTO — Geneva
(C) UPU — Berne
(D) IMF — Washington
9. Where is the headquarters of the UNESCO :
(A) New Delhi
(B) London
(C) Paris
(D) New York

10. In which country UNESCO Science Co-operation Office has been set-up :
(A) Cairo, Jakarta
(B) Nairobi, New Delhi
(C) Montevideo, Venice
(D) All the above
11. How many member countries are there in the Executive Board of UNESCO :
(A) 68
(B) 58
(C) 28
(D) 88

12. What are the UNESCO's focus areas in the cultural field :
(A) The link between culture and development
(B) Action to conserve and protect the world cultural inheritance
(C) By assisting member states in studying and preserving both physical and the non-physical heritage of their societies
(D) All the above
13. Whose part is the International Bureau of Education :
(A) UNESCO
(B) UNIDO
(C) IMF
(D) None of the above

14. When did UN General Assembly establish UN Industrial Development Organization :
(A) 1968
(B) 1966
(C) 1967
(D) 1965
15. What are the aims of the UN Industrial Development Organization :
(A) Helps developing countries on the issue of fight against marginalization and poverty
(B) Helps developing countries
(C) Mobilizes knowledge, skills, information and technology to promote productive employment, a competitive economy and sound environment
(D) All the above
16. Where is the headquarters of the UN Industrial Development Organization :
(A) Vienna, Austria
(B) New Delhi
(C) Washington DC
(D) None of the above
17. When was the Universal Postal Union (UPU) establish:
(A) 1889
(B) 1874
(C) 1886
(D) 1885
18. Where is the headquarters of the Universal Postal Union :
(A) Switzerland
(B) UK
(C) Iran
(D) India

19. When did World Health Organization (WHO) come into force:
(A) 6th April, 1948
(B) 7th April, 1948
(C) 10th April, 1948
(D) 26th April, 1948

20. What are the functions of the World Health Organization :
(A) To assist government to strengthen their health services
(B) To assist advance work to eradicate diseases
(C) To promote maternal and child health
(D) All the above

21. Where is the headquarters of World Health Organization :
(A) Geneva, Switzerland
(B) London, UK
(C) New Delhi, India
(D) None of the above

22. When is World Health Day observed every year :
(A) 8th April
(B) 10th April
(C) 7th April
(D) 9th April

23. When does World Health Organization organise ‘World Aids Day’ :
(A) 1st December
(B) 2nd December
(C) 10th December
(D) 15th December

24. Which of the following awarded Noble Peace Prize for three times?
(A) Human Rights Council
(B) World Bank
(C) International Committee of the Red Cross
(D) UN Peacekeeping forces

25. Where is the headquarters of Pan American Health Organization :
(A) Washington DC
(B) Ottawa
(C) New York
(D) Mexico

Answers :
1.(A) 2.(C) 3.(C) 4.(A) 5.(B)
6.(D) 7.(D) 8.(A) 9.(C) 10.(D)
11.(B) 12.(D) 13.(A) 14.(B) 15.(D)
16.(A) 17.(B) 18.(A) 19.(B) 20.(D)
21.(A) 22.(C) 23.(A) 24.(C) 25.(D)


SET-12

United Nations

1. Which is the official language of Central Bank of West African Bank:
(A) French
(B) Arabic
(C) English
(D) Hindi

2. Where is the headquarters of Central Bank of West African States :
(A) Avenue Abdoulaye Fediga
(B) Dakar
(C) Senegal
(D) All the above

3. In which year, African Export and Import Bank came into existence :
(A) 1978
(B) 1979
(C) 1976
(D) 1974
4. What is the official language of African Export and Import Bank :
(A) English, French
(B) Arabic
(C) Portuguese
(D) All the above

5. Where is the headquarters of African Export and Import Bank :
(A) Egypt
(B) Senegal
(C) Dauber
(D) None of the above

6. When did Economic Community of Central African States came into existence :
(A) 1984
(B) 1983
(C) 1982
(D) 1981

7. In which year, Economic Community of West African States came into existence :
(A) 1975
(B) 1978
(C) 1979
(D) 1974

8. Which is the official language of Economic Community of West African States :
(A) English
(B) French
(C) Portuguese
(D) All the above

9. When was West African Monetary and Economic Union found :
(A) 1991
(B) 1994
(C) 1992
(D) 1995

10. When was ‘Common Market for Eastern and Southern African (COMESA) formed :
(A) 1995
(B) 1994
(C) 1992
(D) 1991

11. How many member states are in `Common Market' for Eastern and Southern Africa:
(A) 21
(B) 28
(C) 20
(D) 26

12. Which is the official language of the `Common Market' for Eastern and Southern Africa:
(A) English
(B) French
(C) Portuguese
(D) All the above

13. How many member countries were founder of the Southern African Development Community :
(A) 9
(B) 8
(C) 7
(D) 6

14. Which of the following pair is not correct?
(A) World Press Freedom Day — 3 May
(B) World Day for Water — 11 July
(C) World Environment Day — 5 June
(D) World Refugee Day — 20 June

15. Which is the official language of Southern African Development Community :
(A) English, French
(B) Portuguese
(C) German
(D) (A) and (B)

16. When was Lake Chad Basin Commission founded :
(A) 22nd May, 1964
(B) 24th May, 1964
(C) 28th May, 1964
(D) 29th May, 1964

17. When was Niger Basin Authority established :
(A) 1983
(B) 1981
(C) 1980
(D) 1982

18. Which of the following pair is not correct?
(A) World Post Day — 9 October
(B) World Health Day — 7 April
(C) World Teacher's Day — 5 September
(D) World Book and Copyright Day — 23 April

19. When was East African Community formed :
(A) 30th November, 1999
(B) 30th November, 1998
(C) 30th November, 1996
(D) 30th November, 1995

20. Who are the members of East Arican Community :
(A) Kenya
(B) Uganda
(C) Tanzania
(D) All the above

21. When was Inter-Governmental Authority on Development come into existence :
(A) 21st March, 1995
(B) 21st March, 1996
(C) 25th March, 1998
(D) 28th March, 1997

22. When was World Council of Churches formally constituted:
(A) 23rd August, 1945
(B) 23rd August, 1944
(C) 23rd August, 1948
(D) None of the above

23. Where is the head-office of the World Council of Churches :
(A) Switzerland
(B) Germany
(C) France
(D) Italy

24. When did Unrepresented Nations and Peoples Organisation come into existence :
(A) 1991
(B) 1992
(C) 1993
(D) 1994

25. How many countries are represented in Unrepresented Nations and Peoples Organisation :
(A) 54
(B) 53
(C) 58
(D) 59

Answers :
1.(A) 2.(D) 3.(A) 4.(D) 5.(A)
6.(B) 7.(A) 8.(D) 9.(B) 10.(B)
11.(C) 12.(D) 13.(B) 14.(B) 15.(D)
16.(A) 17.(C) 18.(C) 19.(A) 20.(D)
21.(B) 22.(C) 23.(A) 24.(A) 25.(B)

0 comments:

Your Ad Here